0-6 yaş grubu çocuklar için kitap önerileri LİSTE

Küçük yaşlardaki çocuklar için okuma listesi konusundaki boşluğu Aile ve Çalışma Bakanlığı tarafından giderildi. Bakanlık, 0-6 yaş grubu çocuklar için okuma listesi önerisi hazırladı.

Google Haberlere Abone ol
0-6 yaş grubu çocuklar için kitap önerileri LİSTE

Türkiye'de küçük yaşlardaki çocukların okuyabilecekleri kitaplar konusunda önemli bir sorun hükümet eliyle giderildi. Aile ve Çalışma Bakanlığı, 0-6 yaş grubu çocuklar için önerdiği kitapların listesini duyurdu.

Uzmanlarca oluşturulan çalışma grubunun yaptığı incelemeler sonucunda daha önce, 0-6 yaş grubu çocuklar için zararlı içerik bulundurmayan ve çocuk gelişimine olumlu katkı sağlayacağı değerlendirilen 367 kitap belirlenmişti. Yapılan çalışmalarla çocuk dostu kitap sayısı 402 oldu. Listeye yeni kitapların eklenmesine devam edilecek.

Başlatılan çalışmayla, üniversitelerden alınan görüşler doğrultusunda oluşturulan kriterler çerçevesinde 0-6 yaş çocukların gelişim özellikleri dikkate alınarak, çocuk kitapları titizlikle inceleniyor. Çalışma grubu incelemesini yaparken kitapları ilk etapta evrensel ahlak kuralları ve milli-manevi değerler açısından ele alıyor. Ayrımcılığı teşvik eden ve düşmanca anlatımlar ile görsellerin kullanılıp kullanmadığı da değerlendirme ölçütleri arasında yer alıyor. Bir başka değerlendirme unsuru ise kitabın kurgusunda şiddet içeren ya da şiddeti bir çözüm yolu olarak gören bir içeriğin bulunup bulunmadığı. Yine çok önemli ön eleme unsurlarından biri de; kitabın müstehcenlik ve cinsel istismar açısından değerlendirilmesi. Hırsızlık, yalan söyleme, kötü söz söyleme gibi olumsuz davranış modellerinin kitapta ne şekilde ele alındığı da değerlendirme kriterleri arasında yer alıyor.

HERKES ÖNERİDE BULUNABİLİR

 0-6 yaş grubu çocuklara uygun olduğunu düşündüğünüz kitap isimlerini [email protected] e-posta adresine iletebilirsiniz. Önerilen kitaplar uzmanlar tarafından değerlendirilecek ve uygun görülenler listeye eklenecek.

İşte o liste:

0-6 YAŞ GRUBU KİTAP ÖNERİLERİ LİSTESİ

 

Yorumlar