ABD'de kardeş sayısı arttıça mutsuzluk da artıyor

ABD ve Çinli ailelerin çocukları üzerinde yapılan araştırmada, kardeş sayısı arttıkça zihinsel sağlığın da bozulduğunu ortaya koydu. Daha önce Avrupa'da yapılan bir araştırma ise bunun tam tersi bir veri ortaya koymuştu.

Google Haberlere Abone ol
ABD'de kardeş sayısı arttıça mutsuzluk da artıyor

ABD ve Çin'de yapılan bir araştırma, geniş ailelerden gelen çocukların, küçük ailelerdekilere kıyasla daha olumsuz bir zihinsel sağlık durumuna sahip olduğunu ortaya koydu. Araştırma, özellikle bir yıldan daha az bir süre arayla doğan birden fazla çocuğa sahip aileleri inceledi. Ohio State Üniversitesi'nden sosyoloji profesörü Doug Downey, daha eski çalışmaların karışık sonuçlar ortaya koyduğunu, ancak yeni bulguların 'kesin olmadığını' belirtti. Çünkü daha önce Avrupa'da yapılan bir araştırmada geniş ailelerin çocuklarının zihinsel sağlıklarının daha iyi olduğunu ortaya koymuştu.

ULUSLARARASI ÖĞRENCİ ARAŞTIRMASI

ABD'de 9.100 sekizinci sınıf öğrencisi ve Çin'de ortalama 14 yaşında 9.400 öğrenci üzerinde yapılan araştırma, çocukların zihinsel sağlığını değerlendirdi. Araştırmada, Çin'de kardeşi olmayan gençlerin akıl sağlığı en iyi durumdayken, ABD'de de benzer bir durum gözlemlendi. Araştırma, gençlerin ne kadar çok kardeşi varsa, zihinsel sağlıklarının o kadar kötü olduğunu gösterdi.

KAYNAK KISITLILIĞI VE ZİHİNSEL SAĞLIK

Aile Sorunları Dergisi'nde yayımlanan araştırmada, kardeş sayısı arttıkça 'kaynakların azalması' teorisi öne sürüldü. Downey, "Ebeveynlerin sağladığı kaynak bir pasta gibi düşünülürse, daha fazla kardeş, her bir çocuğun daha az kaynak ve ilgi almasına neden olabilir" dedi. Araştırma, benzer yaşlardaki kardeşlerin durumunun daha da kötü olduğunu destekliyor.

SOSYOEKONOMİK DURUM VE ZİHİNSEL SAĞLIK

Çalışma, zihin sağlığı en iyi durumda olan gençlerin genellikle sosyoekonomik olarak avantajlı ailelerden geldiğini buldu. ABD'de genellikle bir veya iki çocuklu, Çin'de ise tek çocuklu aileler bu gruba dahil. Araştırmacılar, 'tek ve son' çocuklu ailelerin yükselişiyle, kardeşlerin ruh sağlığı üzerindeki etkilerini daha da detaylı inceleme isteğinde.

KARDEŞLER VE SOSYAL İLİŞKİLER

Downey'nin önceki araştırmaları, daha fazla kardeşi olan çocukların sosyal ilişkilerde daha başarılı olduklarını ve ilerleyen yaşamlarında boşanma ihtimallerinin daha düşük olduğunu gösterdi. 2016'da Norveç'te yapılan bir çalışma, büyük ailelerdeki çocukların zihinsel durumlarının daha olumlu olduğunu ortaya çıkardı.

Yorumlar