ABD elçiliği ile savcılık arasındaki 'belge' krizinin sebebi PTT çıktı

MİT tırları iddianamesini hazırlayan İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, iddianamedeki şüphelilerin 20 Ocak 2014 tarihinde ABD Büyükelçiliğiyle yapılan görüşmelerinin içeriğinin istenmesi için bir yazı yazmıştı. Büyükelçiliğinin bize böyle bir talep ulaşmadı açıklaması üzerine, başsavcılığın 30 Haziran 2017 tarihli ABD Büyükelçiliğine gönderdiği yazı ortaya çıktı. Ancak yazının 5 gündür PTT şubelerinde dolandığı bugün saat 15.26'da elçiliğe teslim edildiği ortaya çıktı. Elçilik ise daha önce açıklama yapmıştı.

Google Haberlere Abone ol
ABD elçiliği ile savcılık arasındaki 'belge' krizinin sebebi PTT çıktı

Sonhaberler | Haber Merkezi 

ABD Büyükelçiliği, MİT TIR'ları iddianamesi ile ilgili iddiaları karşı, "Türk yetkililerle temas halindeyiz. Savcılık bizden bilgi istemedi" açıklamasını yaptı. Elçiliğin açıklamasından sonra gözler Başsavcılığın "gönderdik" dediği belgeye çevrildi. Başsavcılık da yaptığı açıklamada haklı çıktı. Çünkü belge 30 Haziran 2017 tarihinde PTT'ye verilmişti. PTT'nin ise 5 gündür son derece hassas olan bu belgeyi şubelerde dolaştırdığı ortaya çıktı.

MİT TIR’larını durduran Jandarma görevlilerinin ve olay yerine giderek eylemi yönlendiren 2 sivil imamın TIR’ların durdurulmasından hemen sonra ABD Büyükelçiliği ve Başkonsolosluğu'nu aradığı ortaya çıkmıştı. Sivil imamlardan Bayram Andaç’ın toplamda 5,5 dakika, Muhammed Gözüküçük’ün ise 3 dakika Büyükelçilik ve Başkonsolosluk görevlileriyle görüşme yaptığı tespit edildi.

İddianamenin ortaya çıkmasından sonra ABD Büyükelçiliği konuya ilişkin açıklama geldi. Açıklamada, kendilerinden herhangi bir konuda talepte bulunulmadığı belirtildi. Savcılık ise kısa süre sonra büyükelçiliğe gönderdiği yazıyı kamuoyuyla paylaştı. Ancak belgede yer alan tarihler ABD Büyükelçiliğinin haklı olduğunu gösteriyordu. Çünkü ABD elçiliğinin açıklama yaptığı sıralarda belgenin ulaşmadığı ya da henüz kapıda olduğu görünüyor. 

Teslim alındı

Belgede yer alan teslim saati: 15.26

İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Fidan'ın 30 Haziran tarihli talep yazısının teslim süreci de paylaşıldı. Elde edilen bilgilere göre belgenin bugün 15.26'da kabul edildiği öğrenildi. Büyükelçilik ise bugün sabah saatlerinde açıklama yapmıştı. 

ABD BÜYÜKELÇİLİĞİNİN AÇIKLAMASI

ABD Büyükelçiliği'nden yapılan açıklamada şöyle denilmişti: MİT tırlarının durdurulması” olayları sırasında, ABD Büyükelçiliği ve Başkonsolosluğu’nun Fethullah Gülen’e yakın kişiler tarafından telefonla arandığına dair basında çıkan haberleri takip etmekteyiz. Basında yer alan haberlerin aksine, bu hususla ilgili olarak büyükelçilik ve başkonsolosluktan herhangi bir bilgi talebinde bulunulmamış ya da savcı tarafından bu temsilciliklerimizle iletişime geçilmemiştir.  Büyükelçilik ve başkonsolosluk, söz konusu iddiaları doğrular nitelikte hiçbir bilgiye sahip değildir.

ABD Adalet Bakanlığı ve ABD’nin diğer ilgili kurumları, geçtiğimiz yıl meydana gelen darbe girişiminin araştırılması ve faillerin adalete teslim edilmesi hususunda Türk mevkidaşlarıyla yakın iletişim halinde çalışmaya devam etmektedirler.

BAŞSAVCILIKTAN YENİ AÇIKLAMA

İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı İrfan Fidan, MİT tırlarının durdurulmasına ilişkin iddianamenin şüphelileri Bayram Andaç ve Muharrem Gözüküçük'ün ABD Büyükelçiliği ve ABD İstanbul Başkonsolosluğu ile telefon görüşmelerine ilişkin gönderilen bilgi talebi yazısının bugün saat 15.26 itibarıyla ABD Büyükelçiliği tarafından teslim alındığını bildirdi.

Fidan, ABD Büyükelçiliği'nin "MİT tırlarının durdurulması olayına ilişkin İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından kendilerine herhangi bir yazının gelmediğine" yönelik beyanı üzerine, AA muhabirine açıklama yaptı.

MİT tırlarının durdurulması olayını organize ettikleri ileri sürülen Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) imam konumundaki firari yöneticileri Bayram Andaç ve Muharrem Gözüküçük'ün ABD Büyükelçiliği ve ABD İstanbul Başkonsolosluğu ile irtibatlarının Büyükelçiliğe sorulduğunu hatırlatan Fidan, "ABD Büyükelçiliği'ne gönderdiğimiz yazı, bugün saat 15.26 itibarıyla Büyükelçilik tarafından teslim alınmıştır." dedi.

SÖZ KONUSU YAZI

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından 30 Haziran 2017'de imzalanan yazıda, "Amerika Birleşik Devletleri Büyükelçiliği'ne-Ankara" başlığı bulunuyor.

Yazıda, firari şüpheli Bayram Andaç'ın kullandığı bildirilen GSM hattından 20 ve 24 Ocak ile 21 Şubat 2014 tarihlerinde 5 kez Büyükelçilik ve Başkonsolosluk numaralarının arandığı, firari şüpheli Muharrem Gözüküçük'ün kullandığı kaydedilen GSM hattından da 6 Mart 2014'te iki kez Büyükelçiliğin arandığı" bilgisine yer verildi.

Telefon irtibatlarının saat ve görüşme sürelerinin de yer aldığı yazıda, "Belirtilen tarih ve saatlerde, hangi gerekçeyle Büyükelçiliğiniz ve İstanbul Başkonsolosluğunuzun arandığını, hangi görevlilerle görüşme yapıldığının, görüşme konusu ve mahiyetinin ivedi olarak Cumhuriyet Başsavcılığımıza bildirilmesini rica ederim." ifadeleri kullanıldı.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı İrfan Fidan, dün yaptığı açıklamada, "MİT tırlarının durdurulmasına ilişkin hazırlanan 5. iddianame kapsamında, FETÖ'nün 'sivil imamı' olduğu belirtilen şüpheliler Andaç ve Gözüküçük'ün, olaydan sonra ABD Büyükelçiliği ve ABD İstanbul Başkonsolosluğu ile telefon irtibatları bulunduğunun tespit edildiği, bu kurumlara gönderilen yazılarla görüşme içeriklerinin ne olduğunun sorulduğunu" ifade etmişti.

Yorumlar

ihsan işte yazı şimdi ne bok yiyeceksin abd yalan uyduracaksın biliyoruz savcı bey bırakma peşini vatan Allah için abd yi teröre destekten yargıla