Sanal Butonlar, Ekrandan Ne Kadar Çalıyor?

Genellikle Android kullanıcıları, Android navigasyon butonlarının sanal olmasını pek sevmiyorlar. Peki bu butonlar fiziksel değil de sanal olunca bizlere neler kaybettiriyor?

Google Haberlere Abone ol
Sanal Butonlar, Ekrandan Ne Kadar Çalıyor?

Sanal Butonlar, Ekrandan Ne Kadar Çalıyor? Android Genellikle Android kullanıcıları, Android navigasyon butonlarının sanal olmasını pek sevmiyorlar. Peki bu butonlar fiziksel değil de sanal olunca bizlere neler kaybettiriyor?19.03.2015 / 18:00

Android navigasyon butonları da ne diyorsanız derhal söyleyelim. Google, Galaxy Nexus modelinden buyana bütün Nexus modellerinde sanal Android navigasyon butonlarını tercih etti.

Sanal Android navigasyon butonları, umumi şekilde 'Geri', 'Home / Ana Sayfa' ve 'Son Uygulamalar' ayarlı şekilde geliyor.

Telefonun alt kısmında bir saha sırf bu tuşlardan oluşuyor ve ekrandan tuş için saha çalmış oluyorsunuz. Peki bu sanal tuşların bize gerçekten kaybı ne kadar? Cevabı makalemizde.

Kullanıcılar sanal tuş mu fiziksel tuş mu istiyor?

Phonearena isimli sitenin yaptığı oylamaya 5112 şahıs katıldı. Yapılan oylamaya gelenların yüzde 42.86'sı Android navigasyon butonlarının yazılımsal olmasını istediğini ortaya koydu. Fiziksel butonların daha çok sevildiğini bizlere işaret eden sonuçlar, şaşırtıcı şekilde sanal tuşların yoğun şekilde benimsendiğini bizlere gösteriyor.

Android'deki sanal butonlar, ekrandan ne kadar çalıyor?

Sanal Android navigasyon butonuna sahip amiral gemilerinin ekran büyüklükleri ve sanal butonlar için ayırdıkları alanları hesaplayıp, ekranın ne kadarının atıl bir biçimde kaldığını Phonearena takımı ortaya çıkarmış.

6 inçlik Nexus 6'da ekranın yüzde 6.1'ini kaplayan sanal tuşlar, 5.5 inçlik LG G3'deki ekranın yüzde 6.6'sını kaplıyor.

5 inçlik HTC One M8'de, ekranın yüzde 7.2'sini sanal butonlar oluşturuyor.

Yani 5 inçlik bir ekranda 0.361 inçlik sahası kaybediyorsunuz. Bu da takribî 5 inçlik ekrana sahip bir cihazın kullanılabilir ekran boyutunun 4.7 inç seviyesine düşmesini sunuyor.

Bir diğer manada bakarsak, kapasitif ve fiziksel tuş kullanan Galaxy Note 4, 5.7 inç ekrana sahip. Nexus 6'da ise ekran 6 inç olmasına rağmen, ekrandaki fiziksel tuş kaybı 0.366 inç. Yani 5.7 inçten dahi daha küçük bir bölgeye hükmediyorsunuz.

Tabi tam ekran uygulamalarda sanal butonlar gözükmüyor ama gene ana işlemler yapılacağı zaman sanal butonlar gene otomatik şekilde çıkıyor.

Kısaca tercih biraz da son kullanıcılarda. Özellikle sanal tuşa sahip cihazların ekran ile kasa arasındaki çerçeve boşluğu az bulunduğu sürece, kullanışlılık artacaktır.

Fakat hem navigasyon butonlarını ekrana alıp, hem de çerçeveleri kalın yapıldığı cihazlar, kullanıcılar vasıtası ile eleştirilmeye devam edecek bunun şeklinde gözüküyor.

:: Sizin almak dilediğiniz Android cihazın, fiziksel şekilde navigasyon butonuna sahip olması ne kadar önemli?

Yazan: Tolga Cem Küçükyılmaz
SDN - ShiftDelete.Net

Kaynak: SDN

Yorumlar