Yazar Erdoğan, Çile Dağı erenlerini anlattı

Şehir Tarihçisi Abdülkerim Erdoğan, Polatlı ilçesinde bulunan Çile Dağı eteklerinde yaşayan erenleri bir kitapta topladı.

Google Haberlere Abone ol
Yazar Erdoğan, Çile Dağı erenlerini anlattı

Şehir Tarihçisi Abdülkerim Erdoğan, Polatlı ilçesinde bulunan Çile Dağı eteklerinde yaşayan erenleri bir kitapta topladı.

Yazar Abdülkerim Erdoğan’ın kaleme aldığı, Polatlı Belediyesi Kültür Yayınları'ndan çıkan ‘Çile Dağı Erenleri’ kitabının galası yapıldı. 13 Eylül Kültür Merkezi'ndeki galaya Belediye Başkanı Yakup Çelik ve vatandaşlar katıldı. Galada Çile Dağı’nın etrafında erenlerin metfun bulunduğu köy muhtarlarına Polatlı Belediyesi Kültür Yayınları'ndan neşredilen imzalı Çile Dağı Erenleri kitabı hediye edildi. Tarihte Anadolu erenlerinin Diyarı Rum Erenleri olarak meraknamelere geçtiğini dile getiren Erdoğan, “Anadolumuzu bize hediye eden alperenlerin önderliğini yapmış, Anadolu’yu Horasan mayasıyla mayalamışlar ve kıyamete kadar bizlere Anadolu’yu emanet etmişlerdir.” dedi.

Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Çile Dağı bir yumurta şeklindedir. Etrafını dolandığımız zaman Anadolu erenlerinin hepsi de Anadolu mayasını orada mayalamışlardı. Hacı Bektaş-ı Veli’den Velayetname'sini okuduğumuz zaman Çile Dağı'ndan, Hacı Tuğrul Baba’dan, Karaca Ahmet Sultan’dan ve Fatıma Bacı'dan bahseder. Der ki; Hacı Bektaş-ı Veli, Horasan’dan Anadolu’ya geldiği zaman ilk karşılayanlar Karaca Ahmet Sultan, Hacı Tuğrul Baba, Fatıma Bacı ve sayısız binlerce Anadolu Ereni. Ana mekan Çile Dağı. Onun için kutlu bir mekanda yaşıyoruz. Bu mekan hem evliyalar diyarı hem de şehitler diyarıdır. Her köyü her vadisi her diyarı, her tepesi şehit kanıyla sulanmış ve aynı zamanda her dağı ve her köyünde bir Anadolu erenin kabri bulunmaktadır. Bu bizim için en büyük sermayedir. Aynı zamanda bu sermayenin kıymetini bilmemiz gerekiyor. Çile dağı Yunan’a geçit vermeyen bir dağdır, Sakarya destanı malumunuz Polatlı’da yazıldı. Acaba hiç düşündünüz mü Yunan niye Çile Dağı'nı geçemedi. Halbuki karşısında bir güç yoktu.”

Belediye Başkanı Yakup Çelik ise kökleri olmayanın istikbalinin olmayacağını, köklerle derin bağlantı kurulduğunda göklerde hakim olunabileceğini söyledi. Çelik, “Köklerimizle bağlarımızı kurabilmek önemlidir. Bu toprağın, bu coğrafyanın, Anadolu coğrafyasının nasıl Müslümanlaştığını, nasıl İslamlaştığını bilebilmek ve bizim Horasan erenleriyle bağımızı kurabilmek son derece önemlidir. Bunu yapmadığımız takdirde gençlerimiz, çocuklarımız geçmişlerine yabancı, kendi öz değerlerine, inançlarına yabancı bir şekilde yetişiyorlar.” şeklinde konuştu.

Konuşmalarından ardından Şehir Tarihçisi Abdülkerim Erdoğan, okurlarının kitaplarını imzaladı. CİHAN

Yorumlar