Şeftali Çeşitleri

Şeftali çeşitleri severek tüketilen meyveler arasında yer alır. Uzun yaşamayı ve ölümsüzlüğü simgeleyen, bol sulu ve tatlı bir yaz meyvesidir.

Google Haberlere Abone ol
Şeftali Çeşitleri

Şeftali çeşitleri severek tüketilen meyveler arasında yer alır. Uzun yaşamayı ve ölümsüzlüğü simgeleyen, bol sulu ve tatlı bir yaz meyvesidir. Ilıman iklimleri seven meyve, ülkemizde Akdeniz ve Bursa yöresinde bolca yetişmektedir.30 yıl kadar ömrü olan ağacından elde edilen meyveler taze ve meyve suyu olarak yapılarak tüketilir. Sağlığa oldukça faydalı olan meyvenin, ülkemizde birçok çeşidi üretilmektedir. Tüylü, tüysüz ve domates şeftalisi olarak farklı normları bulunmaktadır. Sayıları 3000 civarında olan türleri bulunan meyvenin, erken veya geç meyve veren çeşitleri üretilmektedir.

Şeftali çeşitleri nelerdir?

Tastired: Yarı yayvan büyüyen, sık ve ince dallardan oluşan ağacı, iri meyveler verir. Meyvenin kabuğu kırmızı, eti sert ve sarı renkli, tatlı gevrek yapıdaki lezzetli bir çeşittir.

Francoise: Ağaçları yarı dik şekilde yetişen, erken çiçeklenen tür, Akdeniz ve Ege bölgelerinin sahil yerlerinde yetişir.

Early May Crest: Erken çiçeklenen, oldukça verimli olan ağaç Kaliforniya yöresinde ıslah edilmiştir. Orta büyüklükteki meyveler yuvarlak, sarı zemin üzerinde kırmızı renktedir.

Spring Crest: Yayvan yetişen ağaç Georgia bölgesinde ıslah edilmiştir. Çiçeklenmesi orta dönemleri bulduğu için, donlardan fazla etkilenmemektedir. Sarı zemin üzerine parlak kırmızı renklerin hakim olduğu meyve çeşididir.

Spring Bella: Verimli bir tür olan meyvenin, sarı zemin üzerinin tamamına yakınını kaplayan, yoğun kırmızı renkleri vardır. Biçim olarak silindirik, basık olan meyve yarı tüylü ve orta boydadır.

Spring Lady: Ege ve Akdeniz yöresinde çok yetiştirilen, Kaliforniya bölgesinde ıslah edilmiş olan meyve yayvan ağaç yapısıyla tanınır.

Royal Gem: Yüksek verim veren, erkenci sayılan bir türdür. Orta büyüklükteki meyveleri iyi bakıldığında daha da irileşir. Lezzetli ve kaliteli olan meyveler, oval ve yuvarlak olarak yetişir.

Rich Lady: Yayvan yetişen ağacı olan meyvenin verimi yüksektir. Orta boy, yanları basık olan meyvelerinin yanları basık, az tüylüdür. Meyvenin kabuğu sarı üzerine parlak kırmızı renkte olur.

Royal Glory: Geniş ve yayvan ağaçları oldukça verimli olan meyve, orta büyüklükte ve gösterişli yapıdadır. Yuvarlak ve canlı kırmızı renginde yetişir.

Early Rich: Erken verim veren türler arasında yer alır. İri, yuvarlak olan meyveler aynı irilikte olmalarıyla dikkat çeker. Kabuğu parlak kırmızı, eti sarı ve sert dokuya sahiptir.

Royal Majestic: Oval şeklindeki meyveleri oldukça iri olan bir türdür. Sarı renkli meyveleri, güzel bir aromaya sahiptir. Turuncu zemin üzerine, parlak kırmızı kabuk rengi olan meyvenin çekirdeği etine yapışık değildir.

Royal Time: Orta irilikte olan meyveler, yuvarlak ve koyu kımızı renktedir. Erken meyve veren ağaç, sarı et rengine ve sert dokuya sahiptir. Uzun süre durmaya karşı dayanıklı bir yapısı vardır.

Royal Lee: Meyveleri sarı etli ve sert dokulu olan, asit oranı düşük bir türdür. Oldukça kaliteli ve yemesi güzel olan meyvenin turuncu ve kırmızı kabukları vardır. Büyük ve yuvarlak olan meyveler oldukça kıymetlidir. 

Royal Pride: Yuvarlak ve iri olan meyveler düzgün şekilleriyle bilinir. Parlak dış kabuğu koyu kırmızı renkte olan meyvenin albenisi fazladır. Sert dokulu eti uzun süre dayanır. Sarı renkteki eti bulunan meyve, turuncu zemin üzerine parla kırmızı renkte kabuğa sahiptir.

Royal Jim: İri meyvelerden oluşan bu tür, diğer türlere göre daha kırmızı kabuğa sahiptir. Yüksek verim veren, albenisi fazla olan bir türdür. Sarı renkli eti sert ve suludur. Tadı ve aroması sevilen çeşitler arasında yer alır. Çekirdeği ete bağlıdır.

Red Elegant: Ağacın yuvarlak olan meyveleri, hafif basıktır. Kırmızı kabuk rengiyle, gösterişli olan meyvelerde, bolca şerit bulunmaktadır. Eti sarı ve turuncu renklerde ve sert yapıdadır. Dayanıklılığı oldukça fazladır.

Tüysüz nektarin erkenci: Çekirdekleri sert, kolay ayrılan ve ete yapışık meyvelere sahiptir. Beyaz ve sarı etli olan meyvelerin kabukları tüysüzdür.

 

Yorumlar