Maduro kurallara uymayan ABD yanlısı muhalifleri tutuklattı

Venezuela’da iki muhalefet lideri dün gece gözaltına alındı. Muhalif liderlerin kaçmayı planladıkları gerekçesiyle gözaltına alındığı açıklandı. Öte yandan Venezuelalı muhalif liderlerin gözaltına alınmasına dünyadan tepkiler gecikmedi. BM ve ABD Venezuela'ya çağrıda bulunarak muhalif liderlerin derhal serbest bırakılmasını istedi.

Google Haberlere Abone ol
Maduro kurallara uymayan ABD yanlısı muhalifleri tutuklattı

Venezuela’da iki muhalefet liderinin dün gece gözaltına alındığı bildirildi.

Venezuelada, muhalefet liderleri Leopoldo Lopez ve Antonio Ledezma gece yarısı evlerine düzenlenen operasyonlarla gözaltına alındı. Venezuela Anayasa Mahkemesi tarafından yapılan açıklamada, Lopez ve Ledezma’nın, sosyal medyadaki hükümet karşıtı paylaşımlarıyla ev hapsi şartlarını ihlal ettikleri ve bu nedenle gözaltına alındıkları belirtildi. Hükümet yanlısı Yüksek Mahkeme ise Facebook’ta yaptığı açıklamada, muhalif liderlerin kaçmayı planladıkları gerekçesiyle önlem amacıyla gözaltına alındıklarını bildirdi.

2014’te hapis cezası alan muhalif lideri Lopez’in 14 yıllık cezası geçen ay ev hapsine çevrilmişti. Antonio Ledezma ise iktidarı devirmeye çalışma suçundan 2015 yılında ev hapsine çarptırılmıştı.

ABD: DERHAL SERBEST BIRAKIN

ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan Venezuela'da yaşanan son gelişmelere dair bir açıklama yapıldı. Siyasetçilerin gözaltına alınmasını eleştiren bakanlık, "muhalif liderleri derhal serbest bırakın" ifadelerini kullandı.

BM'DEN VENEZUELA'YA ÇAĞRI

Birleşmiş Milletler (BM), Venezuela'da 2 muhalif liderin tekrar gözaltına alınmasından "derin endişe" duyulduğunu belirterek, ülkede ifade ve toplanma özgürlüğü haklarını kullandıkları için gözaltına alınanların serbest bırakılması çağrısında bulundu.

BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Zeyd Raad el Hüseyin, yaptığı yazılı açıklamada, "Venezuela'daki muhalif liderden Leopoldo Lopez ve Antonio Ledezma'nın tekrar gözaltına alınmasından derin endişe duyuyorum. Venezuela hükümetine, ifade ve toplanma özgürlüğü haklarını kullandıkları için gözaltına alınanları derhal serbest bırakma çağrısında bulunuyorum." ifadelerini kullandı.

İki muhalif liderin "keyfi" olarak gözaltına alındığının bildirildiği açıklamada, Hüseyin, geçen hafta sonu ülkedeki gösteriler sırasında 10 kişinin hayatını kaybetmesinden derin üzüntü duyduğunu ve hükümetin bu ölümlerin nedenini bağımsız ve hızlı şekilde araştırması gerektiğini vurguladı.

Hükümete aşırı güç kullanmama uyarısında bulunan Hüseyin, tüm taraflara şiddette başvurmama çağrısı yaptı.

Yorumlar