Çetelerin eline geçen ülkede Başbakan istifa etti

Silahlı çetelerin eline geçen Haiti'de çeşitli tartışmalar sonrasında göreve gelen Başbakan Henry daha fazla dayanmayarak istifa etmek zorunda kaldı.

Google Haberlere Abone ol
Çetelerin eline geçen ülkede Başbakan istifa etti

Haiti'de, çetelerin giderek artan etkisi ve şiddet olayları sonrası Başbakan Ariel Henry, Porto Riko'da geçirdiği bekleyiş sürecinin ardından görevinden istifa etti. Henry'nin istifası, çete lideri "Barbekü" lakaplı eski polis Jimmy Cherizier'in ülkede daha da güçlenmesine yol açtı. Cherizier, ülkenin yeni liderinin Haiti halkı tarafından seçilmesi gerektiğini belirterek mevcut durumu "kanlı bir devrim" olarak nitelendirdi.

PORTO RİKO'DA BEKLEYİŞ

CARICOM üyesi ülkelerin liderleri, Haiti'deki güvenlik krizini çözmek amacıyla Jamaika'nın başkenti Kingston'da olağanüstü bir toplantı düzenledi. Toplantı sonrası Başbakan Henry, 5 Mart'tan bu yana güvenlik gerekçesiyle Porto Riko'da sürdürdüğü bekleyişini noktalayarak istifa kararını CARICOM'a iletti.

ŞİDDET OLAYLARI VE HAPİSHANE KAÇIŞLARI

Haiti'de şiddet olayları hız kesmeden devam ederken, çete mensuplarının polis karakolları ve İçişleri Bakanlığı'na saldırı girişimleri güvenlik güçleri tarafından püskürtüldü. Barbekü lakaplı Cherizier, hükümetin istifasını talep ederek, aksi takdirde ülkenin "ya herkes için cennet ya da herkes için cehennem" olacağını belirtti.

Port-au-Prince ile Croix des Bouquets bölgesinde bulunan iki hapishaneye düzenlenen silahlı saldırılar sonucu yaklaşık 4 bin mahkumun firar ettiği ve 12 kişinin hayatını kaybettiği bildirildi. Bu olaylar üzerine hükümet, suçluların yakalanması amacıyla 72 saatlik olağanüstü hal ilan etti ve sokağa çıkma yasağı uygulamasını başlattı.

HAVALİMANI ÇATIŞMALARI VE ULUSLARARASI TEPKİLER

Cherizier ve çetesinin, Başbakan Henry'nin ülkeye dönüşünü engellemek için başkentteki havalimanına yönelik saldırı girişimleri, Haiti'deki krizin uluslararası boyuta taşınmasına neden oldu. Henry, Nairobi'de Kenya liderliğinde bir çok uluslu güvenlik gücünün Haiti'ye gönderilmesini değerlendirirken, Haiti halkı ve uluslararası toplum, ülkedeki şiddet sarmalının sona ermesi ve istikrarın sağlanması için çözüm arayışını sürdürüyor.

Çetelerin etkisi altına giren Haiti'de, Başbakan Ariel Henry'nin istifasıyla başlayan siyasi boşluk, "Barbekü" lakaplı Jimmy Cherizier'in öne çıkmasıyla yeni bir döneme işaret ediyor. Cherizier'in çağrısı ve Haiti'deki mevcu

Yorumlar