Bolsonaro'nun pasaportuna el kondu

Brezilya'da eski devlet başkanı Jair Bolsonaro ve yardımcılarına yönelik darbe girişimi soruşturması kapsamında pasaportlara el konuldu. Bolsonaro'nun siyasi geleceği ve Brezilya'nın demokrasisi üzerindeki etkileri mercek altında.

Google Haberlere Abone ol
Bolsonaro'nun pasaportuna el kondu

Brezilya'nın eski devlet başkanı Jair Bolsonaro, ülkesindeki olaylı 2022 yıl sonu darbe girişimi iddialarının ardından soruşturma kapsamında pasaportuna el konulduğunu duyurdu. Polis, Bolsonaro ve yardımcılarının, Luiz Inácio Lula da Silva'ya karşı seçim yenilgisinin ardından iktidarı ele geçirmeye yönelik komplo kurdukları şüphesiyle harekete geçti.

SORUŞTURMA DERİNLEŞİYOR

Bolsonaro ve üç eski yardımcısının yanı sıra siyasi partisinin genel başkanı da tutuklandı. Bolsonaro, görevden ayrılmasının üzerinden bir yıl geçmesine rağmen "sonu gelmeyen bir zulme" maruz kaldığını belirtti. Yüksek Mahkeme Yargıcı Alexandre de Moraes, şüphelilere yönelik geniş çaplı bir operasyon başlattı, 30'dan fazla arama kararı çıkartıldı ve kamu görevlerinden uzaklaştırmalar yapıldı.

KOMPOLO VE SİYASİ GERİLİM

Bolsonaro, kendisine yöneltilen "komplo girişimine liderlik etme" suçlamasını reddederek, operasyonun siyasi amaçlı olduğunu savundu. Seçimlerin ardından, Bolsonaro destekçilerinin seçimlerin usulsüzlüğünü iddia ederek gerçekleştirdikleri protestolar ve Kongre'ye yönelik saldırı, ülke genelinde büyük endişe yarattı. Polis, seçim sistemi hakkında asılsız şüpheler uyandırmak ve darbe için zemin hazırlamakla suçladığı kişilere yönelik operasyonlarını sürdürüyor.

BOLSONARO'NUN SİYASİ GELECEĞİ

Bolsonaro, Brezilya'ya döndükten sonra, oylama sistemi hakkında asılsız iddialar nedeniyle sekiz yıl süreyle adaylıktan men edildi. Eski başkanın, "Beni unutun, zaten ülkeyi başka biri yönetiyor" sözleriyle siyasi geleceğine dair belirsizlikler devam ediyor. Brezilya federal polisi, darbe girişimine karışan suç örgütüne yönelik operasyonlarının detaylarını paylaşırken, şu ana kadar az sayıda kişi hakkında mahkumiyet kararı verildiğini açıkladı.

Yorumlar