Türkiye’de 4 bin talasemi hastası var

Malatya İl Halk Sağlığı Müdürlüğü, Türkiye'de yaklaşık 1 milyon 300 bin talasemi taşıyıcısı, 4 bin kadar da talasemi hastası olduğunu bildirdi.İl Halk Sağlığı Müdürlüğü'nden yapılan yazılı açıklamada, Akdeniz anemisi olarak...

Google Haberlere Abone ol
Türkiye’de 4 bin talasemi hastası var

Malatya İl Halk Sağlığı Müdürlüğü, Türkiye'de yaklaşık 1 milyon 300 bin talasemi taşıyıcısı, 4 bin kadar da talasemi hastası olduğunu bildirdi.

İl Halk Sağlığı Müdürlüğü'nden yapılan yazılı açıklamada, Akdeniz anemisi olarak da bilinen talaseminin, önemli halk sağlığı sorunlarından biri olduğu belirtildi. Tedavisi pahalı ve zor olmasına karşılık talaseminin önlenebilir bir hastalık olduğu ifade edilen açıklamada, "Kalıtsal bir kan hastalığıdır. Hemoglobin yapımında genetik bir bozukluk vardır. Hastalık, bütün dünyada görülmekle birlikte, özellikle Akdeniz kıyılarında yaşayanlarda rastlanmaktadır. Çiftler, bebek sahibi olmayı planlarken, önce bir sağlık kuruluşuna başvurarak tıbbi danışmanlık hizmeti alabilirler." denildi.

Açıklamada, taşıyıcıların tespit edilmesi, genetik danışma ve doğum öncesi tanı konulabilmesiyle engellenebilir olmasına rağmen, Türkiye’de yaklaşık 1 milyon 300 bin talasemi taşıyıcısı ve 4 bin civarında da hastası olduğu kaydedildi. Türkiye’de talasemi taşıyıcı sıklığının yüzde 2.12 olduğu anlatılan açıklamada, şiddetine göre hastalığın major, intermedia, minör isimli tipleri olduğu kaydedildi.

CİHAN

Yorumlar