"Türkiye emekli maaşından Almanya’da kesinti anlaşmalara aykırı"

Alman Sağlık Sigorta Yasası’nda yapılan düzenleme; emeklilerin, başka bir ülkedeki emekli maaşları için de Almanya’da yüzde 15,5 oranında sağlık sigorta primi ödemelerini gerektiriyor.

Google Haberlere Abone ol
"Türkiye emekli maaşından Almanya’da kesinti anlaşmalara aykırı"

Alman Sağlık Sigorta Yasası’nda yapılan düzenleme; emeklilerin, başka bir ülkedeki emekli maaşları için de Almanya’da yüzde 15,5 oranında sağlık sigorta primi ödemelerini gerektiriyor. Kölnlü hukukçu Dr. Hayrullah Özcan, henüz uygulamaya geçilmeyen ancak sağlık sigorta kurumlarının hazırlık içinde oldukları öğrenilen düzenlemenin Türk-Alman Sosyal Güvenlik Anlaşması’na ayrıkı olduğunu ifade etti.

Alman Sağlık Sigorta Yasası’nda yapılan düzenleme, emeklilerden yurt dışındaki emekli maaşları üzerinden de yüzde 15,5 civarında sağlık sigorta primi ödemeleri gerektiği hükme bağlandı. Söz konusu durum, iki ülkeden de emekli olan 10 binlerce Türk emekliyi yakından ilgilendiriyor.

Uygulamaya henüz geçilmeyen düzenleme konusunda Almanya’daki sağlık sigorta kurumlarının hazırlık içinde oldukları bildiriliyor. Kölnlü hukukçu Dr. Hayrullah Özcan ise Türkiye’deki emekli maaşları için de Almanya’da da prim kesilmesinin Türkiye-Almanya Sosyal Güvenlik Anlaşması’na aykırı olacağının altını çiziyor.

Almanya’daki düzenleme ve sonuçlarını anlatan Kölnlü hukukçu Dr. Özcan, “Alman Sosyal Sigortalar Kanunu’nda, hastalık sigortası ile ilgili 2011 yılı Temmuz ayında yeni bir düzenleme yapıldı. Düzenlemenin 228. Maddesine göre; hastalık sigorta priminin hesaplanmasına yurt ışındaki emekli geliri de hesaba katılacak. Örneğin bir kişinin Almanya’da aylık bin Euro emekli maaşı var. Onun hastalık sigortası primi bu geliri üzerinden yüzde 15,5’i olarak hesaplanıyor. Yani bin Euro brüt maaştan yaklaşık 155 Euro sağlık sigorta primi kesilir. Düzenlemeyle yurt dışında alınan emekli maaşlarının da hesaba katılıp, o gelirin yüzde 15,5’inin de sigorta primi olarak kesilmesi gündemde” dedi.

Konunun Türk emeklileri yakından ilgilendirdiğini hatırlatan Dr. Özcan, “Özellikle birinci nesil Türkler Almanya’dan emekli oldukları gibi Türkiye’den de borçlanarak veya oradaki çalışmışlığından emekli oluyor. Almanya’daki yeni düzenleme, örneğin Türkiye’deki 500 Euro emekli maaşınızın yüzde 15,5’ini Almanya’da sağlık sigorta primi olarak ödemenizi istiyor.” dedi.

Almanya’daki bu düzenlemeyi ülkedeki sağlık sigorta kurumlarının henüz uygulamaya başlamadığını bildiren avukat Dr. Özcan, ancak bunun için ön çalışmalar yaptıkları duyumu aldıklarını kaydetti. Dr. Özcan, “Örneğin Ford işçilerinin çok bağlı olduğu bir sigorta bir genelge yayınladı ve ‘kimin yurt dışında emekliği var araştırın’ diyor. Uygulamaya konursa 1 Temmuz 2011’den itibaren, yurt dışında alınan emekli maaşları için de hastalık sigorta primi ödemek zorundasınız. Zaman aşımı süresi içinde geriye dönük istenebilir. Bağlı bununan sağlık sigortası bunu isteyebilir. Yanlış beyanda bulunmamak gerek, bu ilerde dolandırıcılık suçu kapsamına girebilir.” açıklamasını yaptı.

Düzenlemenin Türk-Alman Sosyal Güvenlik Anlaşmasına aykırı olduğunu vurgulayan Özcan, “Hukukçu olarak tavsiyemiz; böyle bir talep olduğu zaman buna itiraz etmek (Widerspruch), kabul edilmezse yargı yoluna başvurmak. Çünkü bu Türkiye-Alman Sosyal Sigortalar Anlaşmasına aykırı. Türkiye’deki uzmanlarla da görüştüm, onlar da bu görüşte. Hukuk sigortaları bu davaları ödüyor.” ifadelerini kullandı. CİHAN

Yorumlar