TGC Başkanı Olcayto'dan, Maliye Bakanlığı'nın açıklamasına tepki

Maliye Bakanlığı'nın fişleme konusunda haber yapan gazetelere yönelik açıklamasına Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Başkanı Turgay Olcayto'dan da tepki geldi.

Google Haberlere Abone ol
TGC Başkanı Olcayto'dan, Maliye Bakanlığı'nın açıklamasına tepki

Maliye Bakanlığı'nın fişleme konusunda haber yapan gazetelere yönelik açıklamasına Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Başkanı Turgay Olcayto'dan da tepki geldi. Olcayto, "Maliye Bakanlığı'nın açıklamasını, iktidar partisinin medyada nicedir süren tehditlerinden biri olarak görmek durumundayız. Batıda herhangi bir gazetenin yalan bir haber ürettiğini varsaysak bile habere ilişkin bir bakanlığın bu tür bir metinle ortaya çıkması düşünülemez. " dedi.

Maliye Bakanlığı, yaptığı açıklamada Taraf'ın yayınladığı belgeye 'müsvedde', haberi yayınlayan gazeteleri de 'şer cephesi' olarak nitelemişti.. TGC Başkanı Turgay Olcayto, söz konusu açıklamanın bazı gazeteleri hedef göstermesi bakımından ve üslup açısından onaylanacak bir tutum olmadığını belirtti. Olcayto, Bakanlık'ın açıklamasına ilişkin şunları söyledi: "Maliye Bakanlığının açıklama metni hem gazeteleri hedef göstermesi bakımından hem de kullanılan üslup açısından onaylanacak bir tutum değildir. Eğer belli gazetelerde çalışanlar sınavlarda fişlenmiyorsa ve söz konusu gazeteler yalan haber kullanıyorlarsa onlara yönelik hukuki yollara başvurma hakkı her zaman açıktır. Maliye Bakanlığının isim zikrederek gazetecileri yalan haber üretmekle suçlamaları koydukları belgeleri müsvedde olarak tanımlamaları Bakanlığın ağırlığıyla bağdaşmıyor. Gazetelere yönelik suçlayıcı ifadeler sarf edilirken tehdit içeren bir üslup kullanılmasını da iktidar partisinin medyada nicedir süren tehditlerinden biri olarak görmek durumundayız. Medyayı korkutmak, sindirmek demokrasilerle bağdaşan bir yaklaşım olmaktan çok uzaktır. Avrupa ülkelerinde bu tür haberlerin ardından medya kuruluşlarına yönelik hakem kuruluşları harekete geçer. Etik kurulların vereceği kararlar önemli olur. Batıda herhangi bir gazetenin yalan bir haber ürettiğini varsaysak bile habere ilişkin bir bakanlığın bu tür bir metinle ortaya çıkması düşünülemez. Etik kurullar işler, olay yargıya taşınır ve yalan haberi üretenler teşhir edilerek cezalandırılır."


CİHAN

Yorumlar