Sağlık ve kanser okuryazarlığı eğitimi verilecek

Onkoloji Hastaları Yardımlaşma ve Sevgi Derneği (Onko-Sev) ve Genç Birikim Derneği (Genç-Bir-Der) Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığı'na sunulan ‘Genç Sağlık Savunucuları ve Sağlık Okuryazarlığı ve Sağlık Hakları’ isimli proje.

Google Haberlere Abone ol
Sağlık ve kanser okuryazarlığı eğitimi verilecek

Onkoloji Hastaları Yardımlaşma ve Sevgi Derneği (Onko-Sev) ve Genç Birikim Derneği (Genç-Bir-Der) Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığı'na sunulan ‘Genç Sağlık Savunucuları ve Sağlık Okuryazarlığı ve Sağlık Hakları’ isimli proje kapsamında 100 kişiye sağlık ve kanser okuryazarlığı eğitimlerini verileceği belirtildi.

Konu ile ilgili olarak açıklama yapan Onkoloji Hastaları Yardımlaşma ve Sevgi Derneği (ONKO-SEV) Yönetim Kurulu Başkanı ve Muş Devlet Hastanesi Yöneticisi Op. Dr. Özgür Ömer Yıldız, “Ankara, İstanbul, Mardin, Muş gençlerle bir araya gelerek Sağlık ve Kanser Okuryazarlığı Eğitmen Eğitimi programını sürdürmeye devam ediyoruz. Her ilde gerçekleştirilen programın Muş ayağı ise önümüzdeki günlerde yapılacaktır. Bu programlar tamamlandıktan sonra Muş, Ankara, İstanbul, İzmir, Trabzon ve Adana illerinde de yerel eğitimler düzenleyeceğiz. Sağlık Okuryazarlığı eğitimini tamamlayan gençler yerel düzeyde eğitim vermeye devam ederek farkındalık oluşturmanın öncüleri olacaklar.” dedi.
Sağlık okuryazarlığı konusu ile ilgili bilgi veren Yıldız, “Kişinin sağlıkla ilgili etkin ve uygun kararları verebilmesi için sağlık bilgilerini okuma, anlama ve kullanma kabiliyetidir. Tanımdan da anlaşılabileceği gibi sadece okuma ve anlama değil, sağlıkla ilgili karar verebilmeyi sağlayacak kadar her birey sağlık bilgisine sahip olmalıdır.” ifadelerini kullandı.
“SAĞLIK OKURYAZARLIĞININ ULAŞMASI GEREKEN HEDEFLER”
Sağlık okuryazarlığının ulaşması gereken hedefler olduğunu belirten Yıldız, hedeflerle ilgili şunları söyledi: “Her bireye sağlıkla ilgili karar verme ve bu düzeyini iyileştirme fırsatı sunulmalıdır. Her birey güvenilir ve anlaşılabilir sağlık bilgisine ulaşma fırsatına sahip olmalıdır. İlköğretim ve ortaöğretim düzeyinde sağlık temel bilgisi mutlaka verilmelidir. Hastalara sağlık çalışanlarına serbest ve rahatça soru sorabilmelidir. Sağlık okuryazarlığını etkileyen; genel bilgi düzeyi, gelir düzeyi, çalışma durumu, sağlık hizmet sunumu ile olan deneyim, bilginin veriliş yöntemi, sosyokültürel faktörler ve yaş gibi çeşitli faktörler vardır. Sağlık okuryazarı oranını arttırmak için yürütülen faaliyetlerde bu faktörler mutlaka dikkate alınmalıdır.”
“SAĞLIKLI NESİLLER İÇİN SAĞLIK OKURYAZARLIĞI ORANINI ARTTIRMAK ÖNEMLİDİR”
Sağlık okuryazarlığının çok önemli ve hassas bir konu olduğunu ifade eden Yıldız, “Sağlık sistemi uygulamalarında ve hastalıklara yaklaşımlardaki değişiklikler pek çok yeniliği de beraberinde getirmektedir. Bu değişiklikler hem sağlık çalışanlarını hem de toplumun tüm üyelerini etkilemektedir. Araştırmalar göstermiştir ki sağlık okuryazarlığı oranı düşük olan toplumlarda; sağlıksız yaşayan birey oranı fazladır, kronik hastalıklarla mücadele konusunda bilgi eksikliği vardır, Sağlık alanında sunulan hizmetlerden (tarama programları, beslenme eğitimi vs) faydalanma oranı düşüktür, hekim tarafından verilen tedaviye uyum oranı düşüktür, hastaneye yatma isteğinde artış vardır, sağlık harcamaları ciddi oranda fazladır. Bu nedenledir ki sağlık okuryazarlığı tüm toplumların üzerinde önemle çalışması gereken bir konudur. Bu temelde biz Onko-Sev ve Genç-Bir-Der olarak üzerimize düşen sorumluluğu yerine getirerek ülkemizde her bireyin temel sağlık bilgisine sahip olması ve bu bilgiyi etkin kullanabilmeleri için çaba sarf ediyoruz. Bu amaç doğrultusunda gerek Kamu Kurum ve Kuruluşları gerekse Sivil Toplum Örgütleri sürece dahil olmalı ve her bireyde farkındalık oluşturmak için harekete geçmelidirler. Unutmayalım Sağlık bilgilerini anlamak, ama doğru anlamak her bireyin hakkıdır. Sağlıklı toplumun, sağlığın ne demek olduğunu bilmekten ve uygulamaları anlamaktan geçtiğini bilmemiz gerekmektedir. Sonuç olarak Sağlıklı yarınlar, sağlıklı nesiller için sağlık okuryazarlığı oranını arttırmak önemlidir.” diye konuştu.
CİHAN

Yorumlar