Müsteşar Aslan: Türkiye’de öğretim üyelerinin ancak yüzde 10’u proje yapıyor

Türkiye’de bilim ve teknolojinin gelişmesi için kamu, sanayi ve üniversiteden oluşan üçlü sarmalın Teknoloji Geliştirme Bölgelerinin (TGB) iyi kullanılması gerektiğini belirten Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Müsteşarı Prof.

Google Haberlere Abone ol
Müsteşar Aslan: Türkiye’de öğretim üyelerinin ancak yüzde 10’u proje yapıyor

Türkiye’de bilim ve teknolojinin gelişmesi için kamu, sanayi ve üniversiteden oluşan üçlü sarmalın Teknoloji Geliştirme Bölgelerinin (TGB) iyi kullanılması gerektiğini belirten Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Ersan Aslan, “Öğretim üyelerinin proje yapma sayılarına bakıldığına hem TÜBİTAK’da; hem bizim bakanlığımızda, bakanlığa bağlı ilgili kuruluşlarında, diğer bakanlıklarda sayı yüzde 10’ün üzerine çıkmıyor. Türkiye’de ki toplam öğretim üyesi sayısının yüzde 10’u ancak proje yapıyor.” şeklinde konuştu.

Bu yıl 12-14 Mart tarihleri arasında gerçekleştirilecek ‘Bilim ve Teknoloji Haftası’ etkinlikleri kapsamında, Uludağ Üniversitesi (UÜ) Teknoloji Transfer Ofisi (UÜ-TTO) ve ULUTEK işbirliği ile proje pazarı, patent sergisi, yatırımcılarla buluşma ve seminerleri programı başladı.

Etkinlik ULUTEK Teknoloji Geliştirme Bölgesi’nde yapılan Bilim ve Teknoloji Haftası açılış törenin ile başladı. Programın açılışına Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Müsteşarı Prof.Dr. Ersan Aslan’ın yanı sıra, Vali Yardımcısı Adnan Çakıroğlu, UÜ Rektörü Prof.Dr. Kamil Dilek, Bursa Büyükşehir Belediye Başkan Yardımcısı Abdullah Karadağ, öğretim üyeleri ve sanayiciler ile öğrenciler katıldı.

ETKİNLİK KAPSAMINDA 71 PROJE SERGİLENECEK

Uludağ Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve ULUTEK Yönetim Kurulu Başkanı Prof.Dr. İrfan Karagöz, düzenledikleri etkinlikler kapsamına 71 proje posterinin sergileneceği ve araştırmacılar ile sanayicilerin bir araya getirileceğini söyledi.

BTSO Yönetim Kurulu Başkan yardımcısı İsmail Kuş ise, küreselleşme ve hızlı teknoloji ortamında inovasyon ve girişimciliğin ekonomik büyüklüğünün başlıca nedenlerinden olduğunu belirterek, “Günümüzün bilgi çağında uluslararası alanda rekabet edebilmenin en önemli koşulu bilgiye yatırım yapmaktır.” dedi.

UÜ Rektörü Prof. Dr. Kamil Dilek ise konuşmasında; üniversitelerin günümüzden sadece eğitim yapmayıp toplum ve sanayi ile işbirliği yaptığını belirterek, bu kapsamda kendilerinin de UÜ olarak USİGEM merkezi ile sanayi ile işbirliği içinde olduklarını söyledi.

Ayrıca proje yönetim merkezinin bölgenin bütün kamu kurumları ve sanayisine hizmet verecek yetkinlikte olduğunu anlatan Rektör Dilek, özellikle son iki yıl içinde UÜ’nün hem proje, hem de kaynak adına iki kat artış sağlandığını söyledi.

UÜ’nün kendi kaynaklarından yıllık araştırmaya ayırdığı bütçenin ise 12 milyon civarında bir bütçe olduğunu anlatan Kamil Dilek, özellikle son yıllarda bilgilendirme ve AR-GE çalışmalarına büyük önem verdiklerini kaydetti.

'KAMU-SANAYİCİ VE ÜNİVERSİTELER AYRILMAZ ÜÇLÜDÜR'

Ana temanın girişimcilik olduğunun altını çizen Rektör Prof. Dr. Kamil Dilek, şu ilginç rakamları verdi: “Ülkemizde ki girişimcilikle ilgili verilere bakıldığında sorunun nerede olduğunu görebiliyoruz. Türkiye’de girişimci sayısı erkek ve bayan karşılaştırdığınız zaman; bayan yüzde 7,5 oranında. Bu ülkemiz için kabul edilemez bir rakam. Biz ortalama olarak yüzde 40’lık aktif beyni devre dışı bırakmışız gözüküyor. UU’de bakıldığında bayan öğrenci sayısı daha fazla. Bu açıdan biz bayanları beyin olarak kullanamıyoruz. Ayrıca yeni girişimcilere bakıldığında her yıl yüzde 20 yeni girişimci devreye giriyor. Ama yüzde 20 girişimci de başarılı olamıyor ve geri çekiliyor. Bir başka eksiklik ise; her alanda eğitim şart ama Türkiye’de ki girişimciler ve iş yerlerine bakıldığında orta okul ve daha altı eğitimli olanlar yüzde 50’nin daha üzerinde, üniversiteli mezunu girişimci sayısına bakıldığında o da yüzde 20’ler civarında.” şeklinde bilgi verdi.

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı müsteşarı Prof. Dr. Ersan Aslan da, konuşmasında girişimcilik ruhuna dikkat çekerken, bakanlığın 2011’de ki dönüşümünden sonra ilgi alanları ve görevlerinde önemli değişiklikler olduğunu belirtti. Aslan, bunların en başında da bilim ve teknoloji ve sanayi olduğunu söyledi. Bilim ve teknolojideki ilerleme noktasında; kamu, üretim yapan sektör ve üniversitelerin üçlü sarmal olarak birbirinden ayrılmaz olduğunun altını çizen Aslan, kalkınma programlarından örneklerle bilgiler verdi.

'TÜRKİYE’DE ÖĞRETİM ÜYELERİNİN ANCAK YÜZDE 10’Ü PROJE YAPIYOR'

Özellikle Onuncu Kalkınma Planı kapsamında insan gücü yetiştirmeye önem verdiklerini anlatan Ersan Aslan, 2001 yılında Teknoloji Geliştirme Bölgelerinin (TGB) kurulduğunu hatırlatarak, “Şu anda Türkiye’de 53 tane TGB var. Bunların 39 tanesi aktif, diğerleri çalışma durumunda. Önemli bir mekanizma. Eğer biz bu üçlü sarmanın iyi çalışmasını istiyorsak bu tür mekanizmaları çalıştırmalıyız. Ama burada önemli mir husus var. Buradaki faydalanıcıların sayısının artması ile ilgili. Hani girişimcilik dediğimiz şey. Hem öğretim üyelerinin girişimci olması anlamında şirket kurabilme, şirketlere ortak olma gibi, ULUTEK’de olduğu gibi, diğer 39 teknoloji geliştirme bölgemizde bu sayının artması lazım. Öğretim üyelerinin kurduğu şirketlere bakıldığına sayı çok düşük. Öğretim üyelerinin proje yapma sayılarına bakıldığına hem TÜBİTAK’da; hem bizim bakanlığımızda, bakanlığa bağlı ilgili kuruluşlarında, diğer bakanlıklarında sayı yüzde 10’ün üzerine çıkmıyor. Türkiye’de ki toplam öğretim üyesi sayısının yüzde 10’ü ancak proje yapıyor.” şeklinde konuştu. Açılışın ardından protokol sergilenen projeleri gezdi. CİHAN

Yorumlar