Muhalefet 'insan hakları kurumu' tasarısına karşı

Muhalefet partileri, Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu Kanun Tasarısı'nın uluslararası sözleşmelere ve anayasaya aykırı olduğunu savunarak tasarının yeniden ele alınmasını istedi

Google Haberlere Abone ol
Muhalefet 'insan hakları kurumu' tasarısına karşı

TBMM Genel Kurulu'nda, muhalefet partileri, Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu Kanun Tasarısı'nın uluslararası sözleşmelere ve anayasaya aykırı olduğunu savunarak tasarının yeniden ele alınmasını istedi.

 

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, tasarının uluslararası anlaşmalara ve anayasa aykırı olduğunu iddia ederek, usul tartışması açılmasını istedi.

Usul tartışmasında söz alan CHP Grup Başkanvekili Levent Gök, tasarıyla İnsan Hakları Kurumunun lağvedildiğini ve yerine yeni bir isimle kurum kurulduğunu söyledi. Gök, tasarının taraf olunan uluslararası sözleşmelere aykırı olduğunu ve Birleşmiş Milletlerin, kurulan kurumu tanımayacağını savundu.

AK Parti Grubu adına söz alan Bursa Milletvekili Hakan Çavuşoğlu ise muhalefet partilerinin, her maddenin görüşülmesinde önerge vermelerinin mümkün olduğunu, anayasaya aykırılık iddiasına ilişkin de önerge vereceklerini hatırlatarak, bunun şu aşamada konuşulacak konu olmadığını kaydetti.

HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, düzenlemede insan haklarıyla ilgili denetim görevini yapacak olan kurumun hükümet erki üzerinden şekillenmesi ile karşı karşıya olduğunu ve bunun uluslararası sözleşmelere aykırılık teşkil ettiğini ileri sürdü. Baluken, tasarıya ilişkin muhalefet partileriyle ortaklaşma sağlanmasını istedi.

MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, yasaların daha katılımcı bir şekilde yapılmasının temin edilmesinin mümkün olduğunu hatırlattı. Vural, tasarıda kişisel verileri koruma kurulu gibi bir kurulun oluşturulacağını, birinde Meclisin seçtiğini diğerinde ise seçmediğini söyledi. Oktay Vural, siyasi parti gruplarının bu konuda yapacağı bir düzenleme ile mutabakat oluşması durumunda partisinin hazır olduğunu belirtti.

Usul tartışmasının ardından Başkanvekili Hamzaçebi, tutumunda bir değişiklik olmadığını ifade ederek, birleşime ara verdi.

 

Yorumlar