Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan Risale-i Nur açıklaması

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Risale-i Nur Külliyatı’nın basımıyla ilgili çeşitli basın-yayın organlarında yer alan haberle ilgili açıklama yaptı.

Google Haberlere Abone ol
Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan Risale-i Nur açıklaması

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Risale-i Nur Külliyatı’nın basımıyla ilgili çeşitli basın-yayın organlarında yer alan haberle ilgili açıklama yaptı. Açıklamada, "Risale-i Nur Külliyatı’nın basımıyla ilgili çeşitli basın-yayın organlarında gerçek dışı spekülasyonlar yapılmaktadır." denildi.

Bakanlığın yapmış olduğu açıklamada şu ifadeler yer aldı: "5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'nun 81’inci maddesi gereğince, süreli olmayan yayınlara bandrol yapıştırılması zorunludur. Bandrol başvurusunda bulunmak için gerekli belgeler 'Bandrol Uygulamasına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik'te belirlenmiştir. 1 Kasım 2010 tarihinde Yönetmelik’te yapılan değişiklikle, bandrol başvurusunda bulunmak için 'mali hakların devrine ya da kullanma yetkilerine ilişkin sözleşme/izin belgeleri'nin ibrazı zorunlu hale getirilmiştir.

Risale-i Nur Külliyatı’nın izinsiz basıldığı yönünde Bakanlığımıza iletilen yoğun şikayetler üzerine yapılan incelemede; söz konusu eserlere ilişkin olarak daha önce gerçekleştirilen bandrol başvurularında, eserlerin koruma dışı eser olarak beyan edildiği ve bu sebeple yayınevlerince sözleşme ibraz edilmeksizin bandrol temin edildiği tespit edilmiştir. Bununla birlikte merhum Said-i Nursi’nin 1960 yılında vefat etmiş olması nedeniyle, eserlerine ilişkin koruma süresi halen devam etmektedir. Bu nedenle 'Bandrol Uygulamasına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik' gereğince söz konusu eserlere bandrol alınabilmesi için hak sahiplerinin iznini gösterir sözleşmelerin ibraz edilmesi zorunludur.

Bandrol uygulamasının amacı, eser ve hak sahiplerinin haklarının takip edilmesini sağlamak ve fikri hak ihlalleriyle mücadele etmektir. Bu amaç doğrultusunda Risale-i Nur Külliyatı bakımından hak sahiplerinin izinlerini gösterir sözleşmelerin istenmesi, mevzuatın bir gereği olup yayınevlerince, Bandrol Uygulamasına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik’in 5’inci maddesinde öngörülen ve ibrazı zorunlu olan belgelerin sunulması halinde, bandrol talepleri karşılanacaktır."
CİHAN

Yorumlar