İKÇÜ’den Balkan ülkelerine akademik çıkarma

Uluslararasılaşma hedefinde emin adımlarla ilerleyen şehrin en genç devlet üniversitesi İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ), Balkan ülkelerine yönelik resmî ziyaretleri neticesinde, birçok ikili işbirliği protokolünü akademik hayata kazandırdı.

Google Haberlere Abone ol
İKÇÜ’den Balkan ülkelerine akademik çıkarma

Uluslararasılaşma hedefinde emin adımlarla ilerleyen şehrin en genç devlet üniversitesi İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ), Balkan ülkelerine yönelik resmî ziyaretleri neticesinde, birçok ikili işbirliği protokolünü akademik hayata kazandırdı. İKÇÜ Rektörü Prof. Dr. Galip Akhan, dış ilişkilerden sorumlu Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Tancan Uysal, Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Ali Malas ile Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Turan Gökçe’nin yer aldığı heyet, Makedonya’dan başlayan ziyaretlerine Kosova, Karadağ, ve Bosna-Hersek'le devam etti.

Ziyaretleri değerlendiren Rektör Akhan, kardeş Balkan ülkeleriyle Türkiye arasındaki ilişkilerin, son yıllarda sosyal, kültürel ve ticari anlamda önemli gelişmeler kaydettiğini, bütün bunlara akademik işbirliklerini de eklemekten büyük mutluluk duyduğunu ifade etti. Sosyal ve beşeri bilimler alanında Balkan coğrafyası üzerinde ortak projeler yapmayı hedeflediklerini belirten Akhan, İzmir'in bu coğrafyaya yakın kültürel ve tarihî ortak unsurlarını avantaj gördüklerini ifade etti. Prof. Dr. Akhan, “İzmir’in Balkanlar coğrafyasına yakınlığına ve şehrimizdeki Balkan kökenli vatandaşların yoğunluğuna büyük önem veriyoruz. Bunun avantajlarını işbirliklerine yansıtarak, İKÇÜ olarak şehrimize kültürel ve akademik katkılar sunmak istiyoruz. Ortak kültürel ve tarihî zenginliklerimiz, bize en büyük avantajı sağlayacaktır.” dedi.

'BALKANLAR BİZE ÖNEM VERİYOR, İŞBİRLİĞİNE ÇAĞIRIYOR'

Gittikleri her ülkede sıcak bir ilgiyle karşılandıklarını belirten Rektör Yardımcısı Uysal ise, “Balkanlar bize önem veriyor, işbirliğine çağırıyor.” diye konuştu. Söz konusu anlaşma ve protokolleri en yakın zamanda hayata geçireceklerini, hattâ ziyaretler esnasında İKÇÜ Mühendislik Fakültesi Biyomedikal Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Yalçın İşler'in, eğitim vermek üzere Uluslararası Balkan Üniversitesi’ne gideceğinin kesinleştiği bilgisini verdi. Prof. Dr. Uysal, “Ziyaretlerimizin ilk kazanımını görüşmelerimiz esnasında alarak, Mühendislik Fakültemiz'le hayata geçirmiş olduk. Üniversitemiz Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi'nde, Balkan dilleri, kültürü ve tarihi alanlarında çalışan birçok başarılı akademisyenimiz bulunmaktadır. Bu akademisyenlerimiz Balkan üniversiteleriyle ortak çalışmalara imza atacak, öğrencilerimiz de ortak projelere katkı sunma fırsatı yakalayacaktır. Öğrenci ve öğretim üyesi değişim programlarını aktif olarak kullanmaya devam edeceğiz.” dedi.

Ziyaret edilen üniversiteler ve yapılan anlaşmalar şunlar: Üsküp’te Uluslararası Balkan Üniversitesi (International Balkan University), Tetova (Kalkandelen) Devlet Üniversitesi ve Fon Üniversitesi ile karşılıklı Mevlana anlaşmaları imzalandı. Makedonya Bilimler Akademisi ve Aziz Kril Metodi Üniversitesi ile ikili anlaşmalar imzalandı. Kosova Piriştine Üniversitesi ile Mevlana ve ikili işbirliği protokolü imzalandı. Prizren’de Yunus Emre Kültür Merkezi ziyaret edildikten sonra Karadağ’daki Karadağ Akdeniz Üniversitesi ve Karadağ (Montenegro) Üniversitesi ile Mevlana protokolü imzalandı. Saraybosna’da Uluslararası Saraybosna Üniversitesi, Saraybosna Devlet Üniversitesi, Uluslararası Burç Üniversitesi ve Banja Luka Üniversitesi ile görüşmeler yapılarak, Mevlana protokolü ve akademik işbirliği anlaşmaları hayata geçirildi. Protokoller kapsamında taraflar, karşılıklı öğrenci değişiminin yanısıra öğretim üyesi değişimini de içeren, ortak bilimsel toplantı ve proje yürütülmesi konusunda karşılıklı araştırmalar yapacak. CİHAN

Yorumlar