Baden-Württemberg' deki polis reformu sendikaya takılabilir

Almanya'nın Baden-Württemberg (BW) eyaletinde yeni polis reformunun uygulamaya konmasına az bir süre kala, Eyalet Polis Sendikası reformlara itiraz ederek konuyu mahkemeye taşıdı.

Google Haberlere Abone ol
Baden-Württemberg' deki polis reformu sendikaya takılabilir

Almanya'nın Baden-Württemberg (BW) eyaletinde yeni polis reformunun uygulamaya konmasına az bir süre kala, Eyalet Polis Sendikası reformlara itiraz ederek konuyu mahkemeye taşıdı. Sendikanın itirazı, bir çok çevreden reformların aksamasına sebep olacak nitelikte bir itiraz olarak değerlendirildi. İçisleri Bakanı Reinhold Gall äse reformların uygulamaya geçirilmesinde taviz verilmeyeceğini açıklamıştı.

2014 yılından itibaren uygulamaya geçmesi planlanan reformlara karşı Eyalet Polis Sendikası Başkanı Joachim Lautensack’ın geçen hafta açtığı dava büyük ses getirmişti.Eyaletin üst düzey memurlarından olan Lauterbach, daha ilk günden bu yana eyalet hükümetinin reform planlarına karşı çıkmıştı.

Polis sendikası başkanının meseleyi direkt mahkemeye taşıması ilginç bir iddiaya dayanıyor. İddiaya göre, polis departmanlarındaki bir çok atama, en iyi aday prensibine göre değil de keyfi olarak, bir çeşit ‘yakınları kayırma’ amaçlı ve ‘ödül’ niteliğinde gerçekleşiyor.

Eyalet İdare Mahkemesi’ne intikal eden itirazla birlikte reform prosedürünün de yavaşlamasından korkuluyor. Buna göre yeni yılın ilk haftasında atamaları yapılacak komiser ve müdürlerin görevleri şartlı olup yaptırımları da sınırlı olacak. Eyalet İdare Mahkemesi’nden gelen ilk açıklamaya göre eksik olan bazı önemli belgeler tamamlanmadan böyle bir davanın açılması mümkün olmayacak.Mahkemenin iddiayı doğrulaması durumunda İçişleri Bakanlığı’nın da bazı revizyonlara giderek geri adım atması kaçınılmaz olacak.

Hükümet eyaletteki dört emniyet müdürlüğünü ve 37 polis departmanınını da 12 büyük müdürlükte birleştirmek istiyor. Bu şekilde emniyet personelinin idari görevlerden daha ziyade aktif asayiş hizmetlerine yoğunlaşması hedefleniyor.Yine reformla birlikte 24 bin emniyet mensubunun görev yerlerinde önemli değişiklikler yapılması bekleniyor.

Yer değişiklikleri esnasında memurlara itiraz haklarını kullanmaları ve atama yerleri hakkında bazı tercih hakları tanınmıştı. Polis sayısının 2020’ye kadar 5 bin civarında azaltılması da reform kapsamında. 15 yıllık bir periyoda yayılmış yeni yapılanmanın eyalete toplam maliyeti ise 123 milyon Euro olarak hesaplanıyor.

Düzenlemeye en başından beri karşı çıkan muhalefet partileri de polis memurlarının mahkemede başarılı olmalarını durumunda hesapların karışacağını belirtiyor. CİHAN

Yorumlar