Libya'daki petrol kurumlarının birleşmesi çabaları

- Tobruk merkezli meclise bağlı Enerji Komisyonu, petrol kurumlarının birleşmesi için imzalanan anlaşmayı reddetti

Google Haberlere Abone ol
Libya'daki petrol kurumlarının birleşmesi çabaları

BİNGAZİ (AA) - Libya'daki Tobruk merkezli Temsilciler Meclisi'ne (TM) bağlı Enerji Komisyonunun, Trablus merkezli Milli Genel Kongre (MGK) hükümeti ile TM arasında petrol kurumlarının birleştirilmesi için imzalanan anlaşmayı reddettiği bildirildi.

TM'ye bağlı enerji komisyonu tarafından yapılan yazılı açıklamada, Bingazi ve Trablus'taki petrol kurumlarının birleşmesinin reddedildiği belirtildi.

Açıklamada, "Bingazi'deki meşru petrol müessesesi ile Trablus'taki gayrimeşru petrol müessesesi arasında imzalanan ve Ulusal Petrol Kurumu'nun merkezinin Bingazi olduğunu ve petrol gelirlerinin Libya'nın tüm bölgelerine adil şekilde dağıtılmasını öngörmeyen herhangi bir anlaşma geçersizdir." denildi.

MGK'ya bağlı Ulusal Petrol Kurumu tarafından cumartesi günü yapılan açıklamada, Bingazi'deki petrol kurumuyla Libya petrolünün ihracı konusundaki ihtilafları bir kenara bırakma ve birleşecek petrol kurumları için yeni bir yönetim şeması oluşturma konusunda Ankara'daki toplantılarda anlaşıldığı ifade edilmişti.

Söz konusu anlaşmaya göre, Ulusal Petrol Kurumu Başkanı Mustafa Sunallah'ın birleşmenin ardından yeni petrol kurumunun başkanı olarak görevini sürdüreceği ve Bingazi'deki petrol kurumu başkanı Naci el-Mağribi'nin ise yönetim kurulu başkanı olacağı bilgisi verilmişti.

Ülkede istikrarın oluşması halinde anlaşmanın günlük üretim kapasitesini 700 bin varilin üzerine çıkaracağı kaydedilmişti.

Libya'da 2011'deki halk devrimi öncesinde petrol üretimi günlük 1,5 milyon varilken, bu rakam ülkedeki siyasi bölünme ve güvenlik yoksunluğu nedeniyle günlük 300 bin varile gerilemişti.

MGK'ya bağlı petrol kurumu, kısa bir süre önce Ulusal Mutabakat Hükümeti'ne (UMH) bağlı olduğunu açıklamıştı.

Ülkedeki çatışmaları sona erdirmek için Birleşmiş Milletler (BM) öncülüğünde başlatılan barış görüşmeleri sonucu Trablus ve Tobruk merkezli iki hükümet, 17 Aralık 2015'te Fas'ın Suheyrat kentinde Libya Siyasi Anlaşması'nı imzalamıştı.

Anlaşma gereğince Fayiz es-Sirac önderliğinde kurulan Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH), Tobruk Meclisi tarafından veto edilmiş ve güvenoyu alamamıştı. Dokuz kez yapılan güvenoyu görüşmelerinin ardından Sirac, 15 Nisan'da hükümetin başkent Trablus'ta çalışmalarına başladığını bildirmişti.

Yorumlar