Rusya’da AİDS’ten 150 bin kişi öldü

Rusya Sağlık Bakanlığı yetkilisi Aleksey Mazus, ülkede son 28 yıl içinde AİDS nedeni ile 150 bin kişinin hayatını kaybettiğini, 642 bin Rusya vatandaşının da HIV pozitif taşıyıcısı olduğunu söyledi.Rusya’da HIV/AİDS vaakalarını...

Google Haberlere Abone ol
Rusya’da AİDS’ten 150 bin kişi öldü

Rusya Sağlık Bakanlığı yetkilisi Aleksey Mazus, ülkede son 28 yıl içinde AİDS nedeni ile 150 bin kişinin hayatını kaybettiğini, 642 bin Rusya vatandaşının da HIV pozitif taşıyıcısı olduğunu söyledi.

Rusya’da HIV/AİDS vaakalarını 1986’dan bu yana takip ettiklerini ifade eden Mazus, “Rusya’da 2014 ilk çeyreğindeki verileri dikkate aldığımızda 642 bin HIV pozitif taşıyıcısı var. Bu toplam nüfusun yüzde 0,4’üne denk geliyor. Korkunç bir rakam…” uyarısında bulundu.

Rusya Federal Halk Sağlığı Dairesi verilerine göre rakamın 800 bin civarında olduğunu kaydeden Mazus, buna yabancılar, göçmen işçiler ve diğer rakamların da dahil olduğunu ifade etti.

Rusya’nın Sibirya, Volga ve Ural bölgelerinde HIV virüsünün en çok görüldüğü bilgisini veren Mazus, “Kemerova, Yekaterinburg, Tümen, Tomsk, Novosibirsk, Samara ve İrkutsk en tehlikeli bölgeler. HIV daha çok uyuşturucu ve hap bağımlılarında görülür. Uyuşturucu için kullanılan iğnelerden bulaşıyor. Bu bölgede uyuşturucu kullanımı da fazla.” dedi.

Başkent Moskova’da 47 bin civarında HIV virüsü taşıyıcısı olduğunu, bunun New York, Washington ve Londra gibi kentlerden daha düşük olduğunu kaydeden Rus yetkili, “Moskova, St. Petersburg ve Novosibirsk’te mücadele çalışmaları başarılı. Kesin tedavi için henüz aşı geliştirilemedi. Ne biz ne Batılı meslektaşlarımız aşı konusunda başarılı olamadı. Burada paradan çok bilimsel çaba ve şans gerekiyor. Bizim bilim adamlarımızın şanslı olmasını ümit ediyorum.” temennisinde bulundu.

CİHAN

Yorumlar