“Putin, Yanukoviç’le Gümrük Birliği’ni görüşmedi”

Ukrayna Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç’in sürpriz Soçi ziyareti ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’le görüşmesi ile Kremlin’den açıklama geldi.

Google Haberlere Abone ol
“Putin, Yanukoviç’le Gümrük Birliği’ni görüşmedi”

Ukrayna Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç’in sürpriz Soçi ziyareti ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’le görüşmesi ile Kremlin’den açıklama geldi. Kremlin basın sözcüsü Dmitri Peskov, Ukrayna’nın Rusya’nın öncülüğündeki Gümrük Birliği’ne dahil olması konusunda anlaşma sağlandığı iddialarını yalanladı ve konunun ele alınmadığını belirtti.

Moskova’da 17 Aralık’ta yapılması planlanan hükümetler arası toplantının hazırlık çalışmalarının yapıldığını kaydeden Peskov, Ukrayna’nın Rusya-Kazakistan-Belarus’un oluşturduğu Gümrük Birliği’ne dahil olması ile ilgili konunun görüşülmediğini söyledi.

Interfax’a konuşan Peskov, “Enerji alanında işbirliği konuları değerlendirildi. Ancak henüz anlaşma sağlanmadı. Endüstri, ileri teknoloji, uçak, gemi ve roket üretim işbirliği konuları ele alındı. Mali konularda ikili işbirliği değerlendirildi. Tüm bu konular uzman seviyesinde ele alınmaya devam edecek.” dedi.

Çin dönüşü dün akşam saatlerinde Soçi’ye sürpriz bir şekilde iniş yapan Yanukoviç, Rusya Devlet Başkanı Putin’le ikili bir görüşme yapmıştı. Batı basınında yer alan iddialarda Putin ve Yanukoviç’in Gümrük Birliği konusunda anlaşma sağladığı, Ukraynalı liderin doğalgaz alımlarında ciddi indirim ve mali konularda destek sözü aldığı belirtilmişti.

Ukrayna’nın Avrupa Birliği ile işbirliği anlaşması yapmasına karşı çıkan Moskova, Kiev’i Gümrük Birliği’ne davet ediyor. Rusya Devlet Başkanı Putin, daha önce yaptığı açıklamalarda Kiev’in Gümrük Birliği’ne dahil olmasının büyüme rakamlarına yüzde 1-5-2 katkı sağlayacağını ifade etmişti. Moskova, Ukrayna’nın AB ile serbest ticaret anlaşması imzalaması durumunda gümrük kapılarında sıkı uygulamaya geçmek zorunda kalacağı uyarısı da yapıyor. CİHAN

Yorumlar