Moldova Cumhubaşkanı Timofti Türkiye'yi ziyarete geliyor

Moldova Cumhurbaşkanı Nikolay Timofti, mevkidaşı Türkiye Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün davetlisi olarak Türkiye'ye geliyor.

Google Haberlere Abone ol
Moldova Cumhubaşkanı Timofti Türkiye'yi ziyarete geliyor

Moldova Cumhurbaşkanı Nikolay Timofti, mevkidaşı Türkiye Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün davetlisi olarak Türkiye'ye geliyor.

Moldova Cumhurbaşkanı Timofti'ye ziyareti kapsamında; Moldova Kültür Bakanı Monika Babuk, Parlamenterler, Cumhurbaşkanlığı Danışmanları ve iş dünyasından önemli isimler eşlik edecek.

TBMM Başkanı Cemil Çiçek ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı ziyaret edecek olan konuk Cumhubaşkanı Timofti, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından da Çankaya Köşkü'nde kabul edilecek.

Moldova-Türkiye ilişkilerinin hukuki temeli sayılan “Dostluk ve İşbirliği Antlaşması” Cumhurbaşkanı Sayın Süleyman Demirel’in Moldova’yı 1994 yılında ziyareti sırasında imzalanmıştı. Kasım 2012'de Vladimir Filat'ın başbakanlığı döneminde ivme kazanan ilişkilerde, iki ülke arasında Serbest Ticaret Anlaşması ve karşılıklı vizelerin kaldırılması görüşülmüştü. Fakat Serbest Ticaret Anlaşması imzalanamamış, vize muafiyeti ise her iki ülkenin Parlamento'larından onay almasına rağmen karşılıklı mübadele anlaşması sonuçlanmadığından dolayı yürürlüğe girmedi.

Moldova Türk İş Adamları Derneği Başkanı Abdurrahman Seziş, yaklaşık 400 milyon dolarlık bir ticaretin olduğunu söyledi. Seziş, ''Serbest Ticaret Anlaşması ve Vize muafiyetini bekliyoruz.'' diyerek anlaşmaların bir an önce yürürlüğe girmesinin, her iki ülke ticaretine de faydalı olacağını belirtti.

Avrupa Birliği'ne girmeyi hedefleyen Moldova, 28-29 Kasım 2013 tarihinde Vilnüs'te ön anlaşmaları parafe etti. Moldova 2015 yılının başında Avrupa'da serbest dolaşım hakkı elde etmeyi umuyor. Bunun yanı sıra Avrupa Birliği ile Serbest Ticaret Anlaşması görüşmeleri yürütüyor. Moldova, enerji güvenliği ve yabancı sermayenin ülkeye yatırımı konularına öncelik veriyor. Tarım, hayvancılık, hafif sanayi ürünleri, güneş enerjisi ve sanayi parkları ülke ekonomisinin yatırım beklediği alanlar olarak sıralanabilir...

Türkiye ile Serbest Ticaret Anlaşması ve vize muafiyetinin devreye girmesi ile 2015 yılında 1 milyar dolarlık bir ticari işlem hacmi bekleniyor.






CİHAN

Yorumlar