Ahmet Davutoğlu: Mavi Marmara’da önemli ölçüde problemler aşıldı

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Mavi Marmara’da ölen Türk vatandaşlarına yönelik tazminat konusunda henüz bir anlaşmaya varılmadığının altını çizerek ‘‘Önemli ölçüde problemlerin aşıldığını söyleyebiliriz.’’ dedi....

Google Haberlere Abone ol
Ahmet Davutoğlu: Mavi Marmara’da önemli ölçüde problemler aşıldı

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Mavi Marmara’da ölen Türk vatandaşlarına yönelik tazminat konusunda henüz bir anlaşmaya varılmadığının altını çizerek ‘‘Önemli ölçüde problemlerin aşıldığını söyleyebiliriz.’’ dedi.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Tanzanya Dışişleri Bakanı Bernard Membe ile bakanlıkta resmi bir görüşme gerçekleştirdi. Canlı yayı sırasında Davutoğlu ile Tanzanya Dışişleri Bakanı arasında ‘altın madalya’ pazarlığı yaşandı.

Tanzanya’dan Türkiye’ye ilk defa Dışişleri Bakanlığı düzeyinde bir ziyaretin gerçekleştirildiğini ifade eden Davutoğlu, Tanzanya-Türkiye ilişkilerin 16. yüzyıla dayandığını kaydetti. Davutoğlu, 2009 yılında Türkiye’nin bu ülkeye büyükelçilik açtığını belirterek, Tanzanya’nın da bir yıl içinde Ankara’da büyükelçilik açacak olmasından dolayı duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Konuk bakanla ikili ilişkilerin yanı sıra bölgesel ve uluslararası konuları da ele aldıklarını ifade eden Davutoğlu, ''Türkiye olarak Afrika içerisindeki her sorunun barışçıl yollarla çözülmesine önem veriyoruz. Tanzanya çok geniş tecrübeye sahip. Bu tecrübeden istifade ediyoruz. Afrika’nın bir barış kıtası olarak geleceğe yürümesi yönünde de birlikte çalışma kararlılığımız var. Türkiye’nin 2015-2016 BM Güvenlik Konseyi adaylığı Tanzanya tarafından destekleniyor." dedi.

TANZANYA, ANKARA’YA BÜYÜKELÇİLİK AÇACAK

Tanzanya Dışişleri Bakanı Bernard Membe ise Ankara’da ilk defa bulunduğunu ifade ederek, ‘‘Ankara’da büyükelçilik açarak mükemmel olan ikili ilişkilerimizi daha da ileri seviyelere taşıyacağız.’’ diye belirtti. Türkiye’nin Afrika kıtasında gösterdiği ilgiden dolayı memnuniyetlerini ifade eden konuk dışişleri bakanı, Türkiye’nin yaptığı katkıların tüm Afrika kıtası tarafından bilindiğini söyledi.

‘İSRAİL’LE ANLAŞMADA NİHAYETE GELİNCE KAMUOYU İLE PAYLAŞACAĞIZ’

Mavi Marmara’da ölen Türk vatandaşları için İsrail’le tazminat konusunda anlaşmanın olup olmadığının sorulması üzerine Dışişleri Bakanı Davutoğlu, problemlerin önemli ölçüde aşıldığını söylemekle yetindi. Davutoğlu, ‘‘Türkiye’nin baştan beri ilkesel bir pozisyonu oldu. Özür, tazminat ve Filistin’e bir bütün olarak kısıtlamaların kaldırılmasını istedik. Bu çerçevede yapılan görüşmelerde özür geçen sene çok açık ifadelerle Sayın Obama’nın girişimiyle sağlanmıştı. Tazminat konusunda görüşmeler devam ediyor. Ve belli bir aşamaya ulaştı. Bunu söyleyebiliriz. Bu tür görüşmeler nihai noktaya gelene kadar mutlak bir ifade kullanılmaz. Gerek tazminat miktarı gerekse Filistin’e dönük kısıtlamalar konusu dahil olmak üzere bütün bir çerçeve nihayete erdiğinde kamuoyumuzla paylaşacağız. Ancak, önemli ölçüde problemlerin aşıldığını söyleyebiliriz.’’ ifadelerini kullandı.

DAVUTOĞLU İLE ALTIN MADALYA PAZARLIĞI

Tanzanya Dışişleri Bakanı Membe ile Dışişleri Bakanı Davutoğlu arasında altın madalya pazarlığı yaşandı. Ortak basın toplantısında canlı yayında yaşanan pazarlık şu şekilde gelişti: Davutoğlu, aralarında Tanzanya’nın da bulunduğu ve Temmuz ayında düzenlenecek İngiliz Uluslar Topluluğu spor müsabakalarından söz ederek konuk dışişleri bakanın ricası üzerine Tanzanyalı sporculara Türkiye’de kamp yeri ayarladıklarını aktardı.

Davutoğlu, ‘‘Ankara’da 10 Tanzanyalı sporcuyu ağırlıyoruz. Bir centilmenlik anlaşması yaptık, kendisi de söyledi, inşallah Temmuz ayında İngiltere’de yapılacak bu oyunlarda kazandıkları madalyalar Türkiye ile Tanzanya’nın ortak madalyası olacak. Bize altın madalya kazandıranlara vatandaşlık dahil her zaman bu imkanı tanıyacağımızı da latife olarak kendilerini zikrettik.’’ şeklinde konuştu.

Konuşma sırası kendisine geldiğinde Tanzanya Dışişleri Bakanı Membe ise sporcularına tahsis edilen kamp yerinden dolayı memnuniyetini dile getirdikten sonra ‘‘Yalnız, altın madalya kazanırsak o bizim olur. Türkiye ile paylaşmayız. Sadece bronz madalyaları paylaşabiliriz’’ sözleri gülüşmelere neden oldu. CİHAN

Yorumlar