ABD Temsilciler Meclisi, Rusya’nın G8’den çıkarılmasını istedi

ABD Temsilciler Meclisi, Ukrayna ve Kırım’da yaşanan gerginlik nedeni ile Beyaz Saray’a çağrıda bulunarak Rusya’nın G8’den çıkarılmasını, vize ve ekonomik yaptırımlar getirilmesini istedi.

Google Haberlere Abone ol
ABD Temsilciler Meclisi, Rusya’nın G8’den çıkarılmasını istedi

ABD Temsilciler Meclisi, Ukrayna ve Kırım’da yaşanan gerginlik nedeni ile Beyaz Saray’a çağrıda bulunarak Rusya’nın G8’den çıkarılmasını, vize ve ekonomik yaptırımlar getirilmesini istedi. Tavsiye niteliği taşıyan belgeyi 402 kongre üyesi desteklerken, 7 üye karşı yönde oy kullandı.

Kabul edilen tasarı ile Kongre üyeleri NATO’ya Rusya ile askeri işbirliğini durdurmayı önerirken, AGİT gözlemcilerinin de Kırım ve Ukrayna’nın diğer bölgelerinde görev yapması istendi. Temsilciler Meclisi Rusya’yı Ukrayna ile ilgili politikaları nedeni ile kınadı.

Avrupa Birliği ile birlikte hareket edilmesi önerilen tasarıda üst düzey Rus yetkililerin devlet bankaları, ticari kuruluşlar, mali ve diğer alanlarda yaptırımlar öngörülüyor, devlet kuruluşlarının vize işlemlerinin de durdurulması isteniyor. Tasarı özellikle Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e Ukrayna’ya asker gönderme yetkisi veren parlamentonun üst kanadı Federasyon Konseyi senatörleri kapsıyor.

Rusya Devlet Başkanı Putin daha önce yaptığı açıklamada Rusya’ya yönelik yaptırımlarda Batılı ülkelerin de zarar görme ihtimalinin çok yüksek olduğunu belirtmişti. Rus lidere göre dünya artık birbirine fazlaca bağımlı hale geldi ve tek başına Rusya’yı cezalandırmak mümkün değil.

Temsilciler Meclisi, Kiev’de iktidara gelen yeni yönetime mali yardımda bulunulmasını ve Rusya’ya enerji bağımlılığının azaltılması için desteklenmesini de talep ediyor. İlk elden Kiev yönetimine gönderilecek para miktarı 1 milyar dolar. Moskova ise darbe ile iktidara gelen bir yönetime ABD’nin mali yardımda bulunmasının kendi yasaları ile çeliştiğini iddia ediyor. CİHAN

Yorumlar