Rıza Sarraf krizine 'siyasi çözüm' yolda

ABD'nin İran'a yönelik yaptırımlarına aykırı ticari faaliyetlerde bulunmakla suçlandığı için New York'ta gözaltına alınarak tutuklanan Rıza Sarraf'ın Türkiye ile Amerikan yönetimi arasındaki siyasi diyalog yoluyla serbest bırakılabileceği belirtiliyor

Google Haberlere Abone ol
Rıza Sarraf krizine 'siyasi çözüm' yolda

Sonhaberler | Haber Merkezi

ABD'nin İran'a yönelik yaptırımlarına aykırı hareket etmekle suçlanan İran asıllı Türk iş adamı Rıza Sarraf davasında ifade veren ABD Başkanı Donald Trump’ın danışmanı Rudolp Giuliani, ABD’nin Türkiye ile anlaşmaya açık olduğunu söyledi.

Manhattan federal mahkemesinde görülen duruşmada ifade veren Giuliani, hem ABD’li hem de Türkiyeli yetkililerin Sarraf’a yöneltilen suçlamalara karşı diplomatik çözüm geliştirme konusunda yeniliklere açık olduğunu söyledi. Giuliani, aynı yetkililerin Türkiye’nin jeopolitik bir müttefik olarak önemine de dikkat çektiğini belirtti. Giuliani, Sarraf’a verdikleri hukuk danışmanlığı hizmeti kapsamında üst düzey Türk ve Amerikalı yetkilerle görüşmeler yapmanın da bulunduğunu belirtti.

"SARRAF KAÇAKÇILIK YAPMADI"

Yapılacak anlaşmanın ABD’nin çıkarlarını koruyacağını da dile getiren Giuliani, “Sarraf’ın bir parçası olduğu iddia edilen ticari işlerin hiçbirinin silahları, nükleer teknolojiyi ya da başka tür kaçakçılıkları içermediği düşünüldüğünde bu anlayışlılık pek sürpriz değil. Ama Sarraf tüketim malları ticaretinin bir parçası ve Türkiye, ABD için stratejik açıdan kritik bir biçimde konumlanmış durumda” diye konuştu.

Eski ABD başsavcısı Michael Mukasey de mahkemeye yazılı ifade verirken, Sarraf’ın avukatlığını yapmalarında herhangi bir çıkar çatışması bulunmadığını ancak Sarraf davası sürerken söz konusu bankalarla herhangi bir iş yapmayacağına söz verdiğini belirtti.

Daha önce davanın savcıları çıkar çatışması yaşanabileceği konusunda endişelerini dile getirmişti. Çünkü davada bulunan sekiz ABD bankası Giuliani’nin veya Mukasey’in hukuk firmalarının müşterileriydi. Savcılar aynı zamanda Giuliani’nin firması olan Greenberg Traurig LLP’den söz etmişti. Giuliani, şirketinin ABD’de Türkiye adına faaliyetlerde bulunduğunu ancak kendisinin şirketin bu çalışmalarında yer almadığını söyledi.

Giuliani, daha önce Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’la Sarraf davası hakkında görüşmek için şubat ayında Türkiye’ye gelmişti.

Yorumlar