Küba kökenli sentörden Castro'ya: Diktatör

Küba kökenli ABD senatörü Rubio, Castro için “Diktatör öldü ama diktatörlük ölmedi. Tarih Fidel Castro’yu affetmeyecek." dedi

Google Haberlere Abone ol
Küba kökenli sentörden Castro'ya: Diktatör

ABD Kongresinin Küba kökenli senatörü Marco Rubio, 90 yaşında hayatını kaybeden Küba devriminin lideri Fidel Castro’yu “kötü, kanlı diktatör” olarak tanımladı.

Küba asıllı olan Florida Senatörü Rubio, ölümünün ardından Fidel Castro’yu eleştiren açıklama yaptı. Castro’nun Küba’ya özgürlük ve refah getirmek için yönetime el koyduğunu belirten Rubio, “Ancak bu komünist rejim Küba’yı fakirleştirilmiş ada hapishanesine dönüştürdü.” ifadesini kullandı.

Rubio, Castro’nun ölümünün Küba halkı için veya demokrasi yanlısı Kübalı aktivistler, dini liderler ve muhalifler için özgürlük anlamına gelmediğini vurgulayarak, açıklamasını şöyle sürdürdü:

“Diktatör öldü ama diktatörlük ölmedi. Net olan bir şey var, o da tarih Fidel Castro’yu affetmeyecek. Tarih onu kendi halkına sefalet ve acı çektiren kötü, kanlı bir diktatör olarak hatırlayacak.”

Fidel Castro’nun yönetimi ele geçirmesinin ardından ailesinin 1959 yılında sürgün edildiğini dile getiren Marco Rubio, ABD Kongresinde Küba rejimi karşıtlığıyla biliniyor.

MIAMI'DE SEVİNÇ GÖSTERİSİ

Öte yandan Küba asıllıların en yoğun yaşadığı Florida eyaletinde Fidel Castro’nun ölüm haberi sevinçle karşılandı. Miami kentinde yaşayan Küba kökenli vatandaşlar, devrimci liderin vefatını sokaklarda kutladı.

Özellikle “Küçük Havana” olarak bilinen semtte günün erken saatlerinden itibaren sokağa dökülen vatandaşlar, ellerinde Amerikan ve Küba bayrakları salladı. Kalabalık bir grup, şarkılar söyleyip dans ederken sürücüler de korna çalarak onlara destek verdi.

Şehrin Küba asıllı Belediye Başkanı Tomas Regalado da kutlamalara katıldı. Regalado, “Bu kutlamadan gurur duyuyorum çünkü Fidel Castro Küba’da birçok jenerasyona zarar verdi. Burada birçok genç insanın kutlama yapması da babalarının, büyükbabalarının Fidel Castro tarafından saldırıya uğramış olmasından.” açıklamasında bulundu.

KERRY'DEN TAZİYE

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry de Fidel Castro’nun ölümü nedeniyle Küba halkına taziyelerini sundu. Kerry yazılı açıklamasında, Fidel Castro’nun yarım yüzyılı aşkın, Kübalıların hayatında çok büyük rol oynadığına, bölgesel ve küresel ilişkileri etkilediğine dikkati çekti.

İki ülke arasındaki ekonomik, diplomatik ve kültürel ilişkilerin normalleştirilmesi sürecinin devam ettiğini ifade eden Kerry, Amerikan ve Küba halkları için “geçmişi göz ardı etmeden ama yeni ve daha iyi bir gelecek” için çabaladıklarını vurguladı. Kerry, ABD’nin Küba halkına yönelik taahhütlerini de yineledi.

Yorumlar