Interpol'un başına Çinli başkan

Uluslararası polis teşkilatı Interpol'ün başına Çinli bir isim seçildi

Google Haberlere Abone ol
Interpol'un başına Çinli başkan
Sonhaberler | Haber Merkezi

Interpol, kendine yeni başkan olarak Çin'in kamu güvenliği bakan yardımcılarından Meng Hongwei'yi seçti. Böylece Meng, bu mevkide Genel Kurul tarafından Fransız Mireille Balestrazzi'nin yerini almak üzere seçilmiş oldu.

New York Times’ın haberine göre, Interpol'ün günlük rutin işleri genel sekreter olan Alman Jurgen Stock tarafından yürütülmekte. 2000-2014 arası sürede ise genel sekreter bir Amerikalıydı. Başkan, 4 yıllık bir dönem için seçiliyor. Görevi toplantılara başkanlık yapmak, Interpol'ün genele yönünü ve yönelimlerini saptamak ve Genel Kurul kararlarının uygulanmasını denetlemek.

Meng, tam da terörist şüphelileri hakkında sistematik olarak biometrik bilgi toplama döneminde örgütün başına geçmiş oluyor. Genel Kurulu gelecek yıl Pekin'de düzenlenecek olan Interpol'ün, esas işlevi olan gerçek tehditler ve suçlular üzerine odaklanarak veri tabanının bazı kötüye kullanımlarının engellenmesi gereği bu vesileyle bir kez daha vurgulanmış olacak.

1920'de kurulmuş olup merkezi Lyon Fransa'da bulunan Interpol’un (International Criminal Police Commission) yeni başkanı artık 63 yaşında bir Çinli. Uluslararası kurumların başında bundan böyle daha sıkça Çin uyruklu kişilerin görülme zamanının geldiği hususu pek çok uluslararası çevrelerin paylaştığı bir görüş. Nitekim Çinli üst düzey yetkililer de Meng'in seçilmesinin böyle bir eğilimin göstergesi olduğunu ve bundan duydukları memnuniyeti belirtiyorlar. 

Yorumlar