Yaz ishali belirtileri ve korunma yolları

Yazın etkisiyle birlikte gelen yaz ishali tedbir alınmadığı takdirde ciddi bir hastalıktır.

Google Haberlere Abone ol
Yaz ishali belirtileri ve korunma yolları

Yazın kendini iyice hissettirmesiyle birlikte en çok çocuklarda görülen yaz ishalinin ihmal edilmeden doktora başvurulması gerekir. Aksi takdirde tehlikeli sonuçlara neden olabilir. Çocuklarda kusma ve ishalin aynı anda yaşanması esnasında, yeterli miktarda sıvı takviyesi yapılmaması ilerleyen dönemde böbrek yetmezliği problemini doğurabilir.

Yaz aylarında su tüketimi kışa oranla artmaktadır. Yazın sulardaki mikroplar daha kolay ürer. Mikroplu suların tüketilmesi ya da bu suların yıkanmış sebze ve meyvelerde yenilmesiyle birlikte ortaya çıkar. Bazı durumlarda insanlar ishal olup bu mikropları dışkılarıyla birlikte çevreye yayabilir. Dışkıyla bulaşmış ellerin ağza götürülmesi sonucunda ishal rahatsızlığı ortaya çıkar.

İshal dışkılama sayısının artması ve dışkının sıvı bir halde vücuttan atılmasıdır. İshal sebebiyle bağırsak hareketleri artar ve normal süreden daha az bir zaman aralıklarıyla dışkılama isteği ortaya çıkar. İshal günde 3-4 ya da daha çok dışkılama ile etkisini göstermektedir. Yaz ishalleri genel de mikropla birlikte gelen ishallerdir. Yaz ishallerinin nedeni çokça bakteriler ve protozoon denilen gözle görülemeyen parazitlerdir.

Yaz ishalinden korunmanın yolları

Ellerin özellikle de çocukların ellerinin gün içerisinde sık sık yıkanması gerekir.

Elleri duru suyla değil sabunla birlikte uzun uzun yıkayın.

İshalin vücuda çoğunlukla ellerinizi ağzınıza götürerek bulaştığını unutmayın.

İshal yapan mikroplar vücuda tüketilen gıdalardan ve ele bulaşan mikroplardan gelir. Yiyeceklerde meyve ve sebzelerin bol su ile iyice dezenfekte edilmesi gerekmektedir. Bunun içinde içme suyunun kullanılması daha sağlıklı olacaktır.

Az pişmiş besinlerde tüketmeyin.

İshal olduktan sonra ilaç kullanmadan önce mutlaka doktorunuza başvurun.

Yaz sıcaklarında yiyecekleri buzdolabında muhafaza edin.

Yorumlar