Vücut Kitle Endeksi

Vücut kitle endeksi, hesaplamak için, vücut ağırlığını boyun metre cinsinden karesine bölmek gerekir.

Google Haberlere Abone ol
Vücut Kitle Endeksi

Vücut kitle endeksi, hesaplamak için, vücut ağırlığını boyun metre cinsinden karesine bölmek gerekir. Bu matematiksel hesaplama yöntemiyle bulunan sayı kişinin obez olup olmadığına ışık tutacaktır. Bu sayının altı zayıflık göstergesi, üstü şişmanlık göstergesi olarak kabul edilecektir. Bu hesaplama yetişkin bir insanın boyuna göre kilosunun normal olup olmadığını gösterecek bir parametredir. Toplumda yaygın olan obezitenin tespit edilmesi ve hangi aşamada olduğunun belirlenmesi için önemli bir değerdir. 

Vücut kitle endeksi hesaplaması nasıl yapılır?

Vücut ağırlığının boyun metre cinsinden karesine bölünerek elde edilen vücut kitle endeksi, 1-50 arası değerlere göre değerlendirilir.

0-18,4 arası değerler: Kişinin boyuna göre zayıf olduğunun göstergesi olan bir değerlendirmedir. Bu derece zayıf olmak, bazı hastalıklar için  risk oluşturacağından, dengeli beslenerek sağlıklı değerlere ulaşmanız gerekir.

18,5-24,9 arası değerler: Kişinin boyuna göre uygun kilolu olduğunun göstergesidir. Düzenli beslenerek bu durumu korumak gerekir.

25,0-29,9 arası değerler: Kişinin boyuna göre ağırlığının fazla olduğunu gösteren bir değerdir. Gerekli önlemleri alarak, hastalıklar için risk oluşturacak obeziteye yol açılmamalıdır. Bu gruptaki kişiler fazla kilolu olarak değerlendirilir.

30,0-34,9 arası değerler: Kişinin boyuna göre şişman olduğunu gösteren değerlerdir. Bu derece şişman olmak, kalp hastalığı, yüksek tansiyon gibi hastalıkları beraberinde getireceğinden, doktor yardımı alarak sağlıklı bir şekilde zayıflamayı düşünmek en doğrusu olacaktır. Bu kişiler I. sınıf şişman kategorisinde incelenmektedir.

35,0-44,9 arası değerler: Bu değerlere sahip kişiler II. sınıf şişman olarak kabul edilir. Kronik hastalıkların görülme olasılığı bu değerler arasında daha yüksektir. Doktor ve diyetisyenden yardım alarak zayıflamak, sağlık için önem taşımaktadır.

45,0 ve üzeri değerler: Aşrı derecede kilolu olan bu kişiler, III. derece şişman sınıfında değerlendirilir. Kronik hastalıklar için, had safhada tehlike taşıyan bu kişiler, acilen kilo vermelidir. Doktor ve diyetisyen yardımıyla sağlıklarına kavuşmak için, zayıflamayı tercih etmelidirler.

Yorumlar