Total Kolesterol

Total kolesterol, vücutta bulunan HDL ile LDL değerlerinin toplamıdır. Sağlıklı kişilerde görülen kolesterol değeri 200 ve altı olarak hesaplanırken, fazlası da kişiler de zararlı görülmektedir.

Google Haberlere Abone ol
Total Kolesterol

Total kolesterol, vücutta bulunan HDL ile LDL değerlerinin toplamıdır. Sağlıklı kişilerde görülen kolesterol değeri 200 ve altı olarak hesaplanırken, fazlası da kişiler de zararlı görülmektedir. Kolesterol, vücutta yer alan, pek çok dokunun ve  de hormonun faydalandığı önemli bir madde olmaktadır. Bu maddenin önem teşkil etmesinden ötürü vücut kolesterol üretebilmekte ve sentezleyebilmektedir. Vücutta yer alan Total kolesterol genelde doymuş yağ oranı fazla olan yiyeceklerden kaynaklanmaktadır. Doymuş ya oranı fazla olan besinler kolesterol dengesini yükseltebilirken, doymamış yağlar da bu oranı düşürebilir. Bu nedenden dolayı günlük olarak tüketilen besinlerin doymuş yağ oranına dikkat etmek ve oranı biraz azaltmak sağlık açısından daha iyi olacaktır. Hazır olarak satılan bazı yiyeceklerin içerisindekiler bölümünde doğmuş yağ oranının miktarı verilmektedir. Eğer ki oranın yüzdesi sizin sağlık açınızdan biraz yüksek ise bu ürünleri almamanız ve tüketmemiz daha iyi olur.

Total Kolesterolü Kontrol Altında Tutmak İçin;

  • Mutlaka sürekli inip çıkan bir kolesterol durumunuz varsa bunu dengelemek için mutlaka bir diyetisyenden yardım istemelisiniz. Aynı zamanda meyve, sebze ve tahıl ürünleri yemeniz kolesterolünüzün düşmesine yardımcı olacaktır. Hafta da mutlaka 2 gün omega-3 bakımından oldukça zengin olan balık oluşan kan pıhtılaşmasının da önüne geçecektir.
  • Tuzu yaşamınızdan çıkartmasanız bile miktarınızı azaltmalısınız. Günlük olarak almanız gereken tuz miktarı bir aspirin boyunu geçmemelidir yani bu da iki fiskeye dek geliyor.
  • Haftada en az 5 gün 20 şer dakika yürüyüş yapın. Hem sağlık açısında yürüyüşün size çok faydası olacaktır, hem de kalbi kuvvetlendirecektir
  • Devamlı kullanmanız gereken kolesterol ilacınız varsa mutlaka aksatmamalısınız. Doktorunuzun vermiş olduğu kolesterol ilaçları sizin rahatlamanıza ve kolesterol düzeyinizi dengede tutmanıza yardımcı olacaktır.
  • Sigara içilen ortamda pek bulunmayın ve sizde tüketmeyin.
  • Alkol tüketiyor iseniz günlük bir kadehi geçmemelidir. Fazlası kolesterolün çıkmasına neden olabilir.

Yorumlar