Sistit Nedir

Sistit nedir, idrar yollarının iltihaplanması sonucu ortaya çıkan ve idrar yolu ve üreme sisteminde en fazla karşılaşılan hastalıklardan bir tanesidir.

Google Haberlere Abone ol
Sistit Nedir

Sistit nedir, idrar yollarının iltihaplanması sonucu ortaya çıkan ve idrar yolu ve üreme sisteminde en fazla karşılaşılan hastalıklardan bir tanesidir. Erkeklere oranla kadınlarda daha fazla karşılaşılan sistit sorunu ile tüm kadınların %20'si hayatlarında bir kez olsun karşılaşmıştır. Sistit tedavisinde geç kalınırsa iltihap böbrekleri etkileyerek yayılabilir, mesane ve böbreklerde ciddi hasarlara yol açabilir.


Sistit Belirtileri:
  • İdrarın bulanık ve kötü kokulu olması,
  • Cinsel beraberlik anında acı hissi,
  • Kusma ve mide bulantısı,
  • Terleme,
  • Yorgunluk,
  • Sık sık idrara çıkma isteği,
  • Ateş,
  • Kasıklarda ve makatta ağrı hissi oluşabilir.
Sistit Nasıl Teşhis Edilir?
Uzman doktor hastanın şikayetlerinden yola çıkarak ve bir takım laboratuvar testleri uygulayarak teşhis koyabilir. Ayrıca sistoskopi ve damar içi röntgen çekimi sistit teşhisi için önemlidir. Bu tür incelemeler özellikle enfeksiyona neden olan faktörleri tespit etmek adına yapılır. Enfeksiyona yol açabilecek bakteriyi tespit edebilmek için, idrar kültürüne ihtiyaç duyulabilir. Sistit vakit geçirmeden ve doğru bir şekilde tedavi edilirse tehlikeli bir hastalık olmaktan çıkar. Sistit ve sistite yol açan neden uygun bir şekilde tedavi edilmezse, hastalık kronikleşerek kişiyi güçsüz ve verimsiz hale getirebilir.
Sistit Nedenleri Nelerdir?
Normal şartlarda bakteriler, üreme sistemi ve anüs bölgesinde mevcut olmaktadır. Bazı durumlarda bu bakteriler idrar yollarını geçerek mesaneye kadar ulaşabilir ve idrar yolu ile dışarı atılmaları sağlanır.  Ancak mesaneye kadar ulaşan bakteri sayısı idrar ile dışarı atılan bakterilerden daha fazla ise mesane de ve ilerledikçe böbreklerde enfeksiyon oluşumuna yol açabilir.
Erkelere oranla kadınlarda üretra daha kısa olduğundan dolayı, dışarıdan mesaneye bakterilerin geçmesi daha kolay olmaktadır. Dolayısı ile de kadınlarda sistit rahatsızlığı ile daha fazla karşılaşılmaktadır. Sistit oluşumunda en fazla rol oynayan mekanizma, Escherichia coli olarak tanımlanmaktadır Bu bakteriler aslında normalde kalın bağırsaklarda bulunmakta ve cinsel birliktelik ile beraber mesaneye geçebilmektedir.
Sistit Tedavisi;
Sistit, antibiyotik tedavisi ile ortadan kaldırılabilir. Ancak bu arada idrar kültürü ve antibiyogram örneği incelenmelidir. Örneklerin sonucuna göre ihtiyaç duyulursa kullanılan antibiyotik ilaçlar da değişiklik yapılmalıdır. Kronik olarak gerçekleşen sistit rahatsızlığında tedavi süreci daha uzun olabilir.
Sistitten Korunma Yolları Nelerdir?
  • İdrar tutulmamalı ve her ihtiyaç duyulduğunda tuvalet ihtiyacı giderilmelidir. Bu sayede mesanede barınan bakteriler dışarı atılmış olacaktır.
  • Her cinsel birlikteliğin arkasından gelen 10 dakikalık süre içinde idrar yapmaya çalışılmalıdır.
  • Gün içinde en az 2 litre su tüketmeye özen gösterilmelidir. Çünkü fazla su idrara çıkma hissini arttıracak ve bu sayede idrar yolu ile bakteriler dışarı atılması kolaylaşacaktır.
  • Günlük iç çamaşırı temizliğine özen gösterilmeli ve pamuklu çamaşırlar tercih edilmelidir.
  • Genital bölge nemden korunmalı ve temizliğine özen gösterilmelidir.
  • Çay, alkol ve kahve gibi içeceklerin tüketiminde kısıtlayıcı olmak gerekir, bu tür içecekler mesane de olumsuz etkilere yol açabilir.
Sistit Hastalığının Gidişatı:
Sistit hastalığına zamanında müdahale edilir ve uygun tedavi yöntemi uygulanırsa 1 - 2 gün içinde ortadan kaybolabilir. Fakat hastalığa neden olan bakterinin türü ve hastalığa yol açan faktörlerin mutlaka tespit edilmesi gerekir. Uygun bir şekilde tedavi edilmeyen sistit hastalığı kronik bir hal alarak sürekli nüksedebilir.

Yorumlar