Sistit

Sistit, idrar yollarında görülen ağrılı bir enfeksiyon olarak bilinir. Kadınların uretrası daha kısa olduğu için, erkeklere oranla daha fazla görülür.

Google Haberlere Abone ol
Sistit

Sistit, idrar yollarında görülen ağrılı bir enfeksiyon olarak bilinir. Kadınların uretrası daha kısa olduğu için,  erkeklere oranla daha fazla görülür. Bakterilerin mesane ve böbreğe ulaşarak, idrar içerisinde çoğalmasıyla gelişen hastalık, başlangıç aşamasında teşhis edilebilirse kolayca tedavi edilir. Antibiyotik tedavisiyle kısa sürede kurtulabileceğiniz rahatsızlık ihmal edildiğinde ciddi sağlık sorunlarını da beraberinde getirecektir. İdrar testi yapılarak, tanısı konulabilen rahatsızlık ihmal edilmemelidir.

Sistit belirtileri aşağıdaki gibi sıralanabilir;

 

  • Sık ve acil olarak idrara çıkma isteği duymak,
  • İdrar anında yanma hissedilmesi ve idrar miktarının yeterli olmaması,
  • İdrarda kan görülmesi ve renginin berrak olmaması,
  • Erkeklerde rektal ağrı, kadınlarda kalça ağrısının hissedilmesi,
  • İdrarda ağır bir koku bulunması gibi sebepler, hastalığın en belirgin özellikleri arasında bulunmaktadır.
  • Hastalığın oluşması bazı sebeplere dayanmaktadır. Bu sebepleri sıralamak gerekirse;
  • Sindirim sisteminde bulunan bakterilerin sidik borusuna ulaşarak enfeksiyona sebep olması, hastalığın oluşmasına zemin hazırlar. Bu nedenle genital bölge temizliğine dikkat etmek son derece önemlidir. Tuvalet kâğıdını dikkatli bir şekilde kullanmak, hastalıktan korunmanıza yardımcı olacaktır.
  • Böbrek taşlarının idrar yollarına inerek tıkamaya yol açması, enfeksiyon oluşumunu tetikler.
  • Mesanenin tam olarak boşaltılamaması, buradaki bakterilerin üreme sürecini hızlandıracağından, enfeksiyonun oluşumunu da tetikler.
  • Sıkça kabızlık çekilmesi, bağışıklık sisteminin zayıflaması ve cinsel ilişki sebebiyle bu rahatsızlığı yaşamanız mümkündür.
  • Erkeklerde prostat büyümesi, idrar yollarına baskı yapacağı için, idrarın tam olarak boşaltmasına mani olur. Bu sebep erkeklerde enfeksiyonun oluşumu açısından önemli bir role sahiptir.
  • Diyabet hastalarında kan şekeri normal düzeylerin üzerine çıktığında, böbrekler tarafından emilemeyip, idrar yoluyla dışarı atılır. İdrarda bulunan fazla şeker miktarı, zamanla bakteri oluşumuna neden olacağı için, şeker hastalığının tedavi sürecini aksatmamak gereklidir.

 

Hamile kadınların sıkça bu rahatsızlıktan şikâyet ettiği bilinmektedir. Bunun sebebi rahmin idrar kesesine yaptığı baskı yapması ve idrar torbasının tam olarak boşaltılamamasıdır. Sistit rahatsızlığı yaşanmaması için, tuvalette temizliği önden arkaya doğru yapmak, idrarı fazla tutmamak, cinsel ilişkiden sonraki on dakika içinde idrar yapmak, Anal ilişkilerde vajinal bölgeyi korumak önemlidir.  Ayrıca her gün bol su içerek, idrarla bakterileri dışarı atmaya yardımcı olmak, kahve, çay, alkol gibi içecekleri az tüketmeye çalışmak, genital bölgeyi nemli bırakmamak ve temiz, pamuklu iç çamaşırları kullanmak gereklidir. Erken teşhis edilerek tedaviye başlanan rahatsızlıkta, belirtiler 24 saat içerisin de kaybolur. Rahatsızlık ihmal edildiğinde ise, kalıcı mesane ve böbrek hastalıklarına yol açabilir. Bu sebeple, sistit rahatsızlığının kronikleştirmeden tedavi edilmesi önemlidir.

Yorumlar