Reflü her 5 kişiden birinde var

Dayanılmaz mide ağrılarına sebebiyet veren reflü beslenme alışkanlıkları ile yakından ilgili.

Google Haberlere Abone ol
Reflü her 5 kişiden birinde var
Zaman zaman dayanılmaz mide ağrılarına neden olan reflü, beslenme tarzı ve ve alışkanlıklarla çok yakından ilişkili.

Ülkemizde her 5 kişiden birinde görülen ve gün geçtikçe yaygınlaşan reflünün aslında çok daha fazla sayıda kişinin kapısını çaldığı tahmin ediliyor. Zira kişilerin çoğu basit diyet değişiklikleriyle veya ilaçlarla sağladıkları geçici rahatlamalar nedeniyle doktora gitmiyor.

Toplumda sık rastlanan ve yaşam kalitesini önemli ölçüdre düşüren reflü, beslenme alışkanlıklarıyla çok yakından ilişkili.

Mideden başlayıp boğaza kadar yayılan yanma ve ağrı hissi ise hayatı çekilmez hale getirebiliyor.
Bu nedenle yaşam tarzına dikkat etmek, zararlı alışkanlıklardan kaçınmak ve reflüyü tetikleyen besinleri deneme yoluyla  diyetten çıkarmak gerekiyor. Yani herhangi bir besini yemeden önce reflünnün tetikleneceğini düşünmek ve mideyi korumak reflüyü dizginlemenin en önemli yolu. 

REFLÜYLE BAŞA ÇIKMAK İÇİN

- Turunçgiller; portakal, mandalina, greyfurt, limon, üzüm, karpuz, kavun, yaban mersini, çilek, kızılcık, çekirdekli kara üzüm antioksidan açısından oldukça zengin olmalarına rağmen reflüde dikkatli tüketilmeli. Bu nedenle deneyerek sorun yaratan besinleri diyetinizden çıkarın.

- Reflü sorununun boyutuna göre tüm çiğ sebze ve meyveler sorun oluşturabilir. Bunu deneyerek tespit edebilirsiniz. Ancak özellikle brokoli, karnabahar, lahana, brüksel lahanası, bezelye, turp, roka, salatalık midenizde ağrıya, gaz ve şişkinliğe sebep olabilir.

- Yağlı yiyeceklerin midede kalma süresi uzadıkça sindirilmesi için daha fazla sindirim enzimi salgılanıyor. Yağ ve yağlı besinler (kaymak, krema, yağlı soslar, margarin, kuyruk yağı, tereyağı), koyu çay, kahve, çikolata, nane, soğan gibi besinlerin tüketimini azaltın.
 

Yorumlar