Polip

Polip, İnce bağırsak, mide, kalın bağırsak gibi organlardan kaynaklanan daha çok organların iç taraflarına doğru büyüyen patolojik bulgulardır.

Google Haberlere Abone ol
Polip

Polip, İnce bağırsak, mide, kalın bağırsak gibi organlardan kaynaklanan daha çok organların iç taraflarına doğru büyüyen patolojik bulgulardır.  Erişkin insanlara bakıldığı zaman yaklaşık olarak %15 - 20'sinde polipli kitleler bulunmaktadır. Daha çok iyi huylu olanlar yaşanmakta iken kimi durumda kanser hücrelerinin bu yapılarda bulunduğu tespit edilebilir. Polipler rahim içi, kalın bağırsak içi, kalın bağırsağın daha çok sol tarafı, rektum ve sigmoid kolon gibi bölgelerde bulunabilmektedir.

Kalın Bağırsak Polipleri:

Poliplerin vereceği şikayetler bulunduğu alanlara göre değişiklik verebilir. Kalın bağırsak polipleri bağırsağın daha çok sol kesimine yerleşmekte ve belirli şikayetler açığa çıkarmaktadır.

Bağırsak Poliplerinin Belirtileri Nelerdir?

Kanama, karın ağrısı, bağırsak hareketlerinin düzensizleşmesi, mukuslu salgı gibi belirtilerle gelebilir. Kişinin bağırsak hareketlerinden dolayı ağrılar yaşamaları ve tuvalet alışkanlıklarında değişmeler gözlemlenebilir.

Tanı Ve Tedavisi:

Bağırsaklarda var olabilecek poliplerin açığa çıkarılması için; ilaçlı bağırsak filmleri, kolonoskopi gibi tekniklerden yardım alınır. Tespit edilmiş bir tek polip varlığı tüm bağırsağı kaplayabilecek başka poliplerin varlığını gündeme getirebilir. Çünkü hastaların ortalama % 30'unda poliplerin kalın bağırsağın başka taraflarında da çıkma olasılığını düşündürecektir. Poliplerin daha çok alınmaları kararlaştırılır, alındıktan sonra aynı alanda tekrarlama olasılıkları zayıf olacaktır, yalnız kalın bağırsaktan çıkarılmış polip sonrasında yine bağırsağın başka alanlarında çıkma olasılığı düşündürür. Bu nedenden dolayı polipleri vücutlarından arındırılmış kişilerin sürekli gözlem altında olmaları ve takibi gerekebilecektir.

Rahim İçi Polipleri:

Rahim içinde kimi zaman istenmeyen bir et parçası olabilir. Bu durumun açıklanması; rahim iç tabakası kimi zaman kalınlaşarak  sonrasında normalüstü büyüme gösterebilmektedir. Burada oluşan et parçası da rahim içi polipleri ifade etmektedir. Tüm bayanları ilgilendirebilecek bir durumdur. Menopozdan önceki dönemlerde ya da sonrasında da varlığını bildirebilir.

Belirtileri Nelerdir?

Rahim içi polipleri daha çok yalnız başına anılan polipleri ifade etmemektedir. Birden daha çok polip var olabilecek ve boyutları da genellikle büyük olacaktır. En belirgin bildirgesi; düzensiz kanamalar, normalden yoğun geçen kanama dönemleri, adet dönemlerinde aşırı oranda kramp ağrıları yaşaması, cinsel ilişkinin ağrılı- kanamalı olması gibi durumlardır. Bu durum doğurganlık açısından da önemlidir. Rahim içerisinde poliplerin varlığı gebe kalmanın önüne geçebilecek bir etkendir, ayrıca düşük yapma riski de fazladır. Bu tip rahim içi polipleri bulunanlar kimi zaman tüp bebek tedavisi olarak bebek sahibi olabilmektedirler.

Rahim İçi Polipler Nasıl Teşhis Edilir?

Kadının şikayetleri ile kürtaj yöntemi uygun görülür. Yapılacak kürtaj ile doku parçası alınarak patolojiye incelemeye gönderilir.  Ayrıca yine rahim içi ultrason, fiziki muayene histeroskopi gibi girişimlerde yapılabilecektir.

Rahim içi polipler ile gebelik durumu:

Gebeliği % 100 yok sayamaz fakat ihtimali çok aza indirmektedir. Gebelik sağlandıktan sonra düşük ile sonlanma ihtimali de oldukça yüksektir. Bunun önüne geçebilmek adına istenmeyen bu oluşumlar kürtaj yapılırken tamamen alınmak istenir ve gebeliğe zemin hazırlanmaya çalışılır. Rahim içi polip şikayeti varlığında kürtaj ile temizlenmeye çalışılan polipler her zaman tam çözüm sağlamayabilir. Tekrarlama olasılığı yüksek olabilecek ve yineledikten sonra rahim içi polipler gebe kalmanın önüne geçebilecektir. Bu tip şikayetler otuzlu yaşlardan sonra açığa çıkmış ve bebek isteği mevcutsa hekim tüp bebek tedavisi önerisi getirebilir.

Rahim İçi Poliplerin Tedavisi:

Histeroskopi tekniği ile rahim içi ayrıntılı görülerek polipler çıkarılabilir. Sonrasında doku örneği patolojiye gönderilerek kanser hücresi içerip içermediği tespit edilebilir. Çıkacak sonuçtan sonra tedavi programı belirlenecektir ve polipleri alınmış hastaların belirli aralıklarla kontrol altında olmaları gerekebilir.

Yorumlar