Kolesterol Nasıl Düşürülür

Kolesterol nasıl düşürülür? Kolesterol birçok kişinin yaşadığı sağlık sorunlarından biridir. Kolesterol balmumunu andıran bir tür kan yağıdır ve iyi ve kötü huylu olmak üzere ikiye ayrılır.

Google Haberlere Abone ol
Kolesterol Nasıl Düşürülür

Kolesterol nasıl düşürülür? Kolesterol birçok kişinin yaşadığı sağlık sorunlarından biridir. Kolesterol balmumunu andıran bir tür kan yağıdır ve iyi ve kötü huylu olmak üzere ikiye ayrılır. Normal şartlarda kolesterol seviyesinin 200 mg/dl'den daha düşük olmalıdır. İyi huylu olarak adlandırılan kolesterol, kadınlarda 55 mg dl olması gerekirken, erkeklerde yaklaşık 45 mg/dl olmalıdır. Kötü huylu olarak bilinen kolesterol değeri ise yaklaşık 130 mg/dl'den daha düşük seviyelerde olmalıdır.

Kolesterol değeri yüksek olan kişinin mutlaka bir uzmana görünmesi ve tedavi edilmesi gerekir. Kolesterolün daha çok yetişkin kişilerde görüldüğü sanılsa da günümüzde kolesterol 6-7 yaş aralığında bile görülebilmektedir. Küçük yaşlarda ortaya çıkan kolesterolün ana nedeni sağlıksız beslenerek alınan aşırı kilolardır. Kolesterol sağlıksız beslenme nedeni ile ortaya çıkabileceği gibi genetik olarak da görülebilen bir sağlık sorunudur. Kötü huylu kolesterol vücutta damar çeperini sararak, damarların daralmasına yol açar ve dolayısı ile damar tıkanıklığı yaşanabilir. Damar tıkanıklığı nedeni ile kalp hastalıkları, hipertansiyon gibi ciddi hastalıklar ortaya çıkabilir. Bu gibi sorunlar karşısında hayati risk yaşanabilir.

Kolesterol daha çok vücuda alınan hayvansal yağlar nedeni ile ortaya çıkmaktadır. Bitkisel hiçbir gıda da kolesterol mevcut değildir. Hayvansal yağ içeren gıdalarda yağ oranı ne kadar fazla ise kolesterol o denli fazladır.

Kolesterolü Düşürmenin Yolları Nelerdir?

Öncelikli olarak sağlıklı beslenmek adına ve kolesterol riskini en aza indirmek için hayvansal yağlarda uzak durmak gerekmektedir. Hayvansal yağlar yerine yağsız kırmızı et, yağsız tavuk, balık ve başka deniz ürünlerini doğal yollardan vücuda alarak kolesterol riski azaltılabilir ve kolesterol seviyesi düşürülebilir. Kolesterolü düşürmenin başka bir yolu ise kilo vermektir. Çünkü kişinin kilosu ne kadar fazla ise kolesterol seviyesi o kadar yüksek olur. Bir diğer en önemli kolesterolü düşürme yolu ise yapılacak düzenli hareketlerdir. Basit egzersizler ile kolesterol dengede tutulabilir. Gün içinde yarım saatlik yürüyüşler kişinin hem kilo vermesine destek olur, hem de kolesterol kaybetmesini sağlar. Ayrıca kolesterol düşürmek için lif yönünden zengin gıdaların tüketimi de önemli bir yer tutar.

Kolesterol düzeyi yüksek olan kişilerin günlük yumurta tüketiminde kaçınması gerekir. Ayrıca;

  • Patates
  • Pekmez
  • Pirinç ekmeği
  • Beyaz pirinç
  • Bisküvi
  • Bal gibi glisemik değeri yüksek olan gıdaları beslenme listesinden çıkarması gerekir.

Kolesterolü Kontrol Altında Tutabilmek İçin

Badem: Badem tüketilerek kanda kolesterol düzeyi düşebilir.

Sarımsak: Günlük 3-4 diş sarımsak yiyerek, vücutta artan kolesterol seviyesi kolaylıkla düşebilir. Ayrıca yararlı kolesterolde de artış sağlanır. Bu sayede vücut kalp hastalıklarına karşı korunmuş olur.

Siyah ve yeşil çay: Çay vücudu dinç tutan, kalbi güçlendiren ve kanda mevcut olan yağı eriten bir etkiye sahiptir. Çay sık tüketildiğinde kolesterolün artmasını engeller.

Süt: Süt bolca kalsiyum içerir ve kalsiyum vücutta kolesterol seviyesinin azalmasına yardımcı olur.

Mısır: Mısırın içeriğinde bulunan fosfor, kalsiyum ve E vitamini kanda kolesterol oranının düşmesini sağlar. Ayrıca kolesterolü düşürücü özelliği olan diğer besinler;

  • Balık
  • Bulgur
  • Pirinç
  • Sebze ve meyve
  • Yulaf ezmesi
  • Zeytinyağı
  • Ceviz
  • Fasulye
  • Keten tohumu olarak sıralanabilir.

Reçeteli ilaçları kullanmaya başlamadan önce tamamen doğal gıdaların tüketimiyle kolesterol ile başa çıkılabilir. Kolesterol için doğru bir beslenme programı uygulandığında herhangi bir ilaca gerek kalmadan sorun çözümlenebilir.

Yorumlar