Kolesterol Belirtileri

Kolesterol belirtileri, kolesterol, hücre yapısında kullanılan, hormon ve enerji tüketimine yardımcı olan ve tıpkı balmumuna benzeyen bir tür yağdır.

Google Haberlere Abone ol
Kolesterol Belirtileri

Kolesterol belirtileri, kolesterol, hücre yapısında kullanılan, hormon ve enerji tüketimine yardımcı olan ve tıpkı balmumuna benzeyen bir tür yağdır. Vücut gerektiği kadar kolesterol üretebilmekte ve ayrıca vücuda alınan gıdalardan da gerekli olan  kolesterol alınabilmektedir. Vücuda alınan kolesterol, yapısı gereği ile belli bir zaman sonra damarlarda birikmeye ve plakların oluşmasına yol açabilir. Kolesterol yüksekliği başlı başına bir hastalık değildir. Fakat damarları etki eden bir faktör olduğu için başta kalp ve damar hastalıkları olmak üzere pek çok hayati önem taşıya hastalığa sebep olabilir.

Yüksek Kolesterol Belirtileri

Kolesterol iyi ve kötü kolesterol olmak üzere iki grupta değerlendirilir. İyi kolesterol, kötü kolesterol düzeyinin düşmesine ve damarlarda oluşan plakların temizlenmesine yardımcı olur. Kötü kolesterol ise damar tıkanıklığı, kalp hastalıkları ve kan dolaşımını ciddi anlamda etkileyen problemlerin yaşanmasına yol açabilir.

Yüksek kolesterolün insan hayatını tehdit edecek boyutlara ulaşmasının nedeni genelde herhangi bir belirtiye neden olmamasıdır. Yani kişi uzun yıllarca yüksek kolesterol sorunu yaşayabilir, ancak her hangi bir sağlık sorunu yaşamayabilir.

Yüksek kolesterol kişinin sağlığında bir değişiklik yapmaz, günlük aktiviteleri etkilemez ve ortaya çıkabilecek belirtiler neredeyse yok denecek kadar azdır. Yüksek kolesterol genellikle her hangi bir hastalık nedeni ile yapılan bir araştırma sonucu tesadüfen ortaya çıkabilir. Çok nadir olsa da yüksek kolesterol bulunan bazı bireylerde, cilt katmanında toplanan kolesterol nedeni ile oluşabilecek belirtiler;

  • göz bölgesinde, ellerde ve ayaklarda kabartılar oluşabilir
  • Gözün beyaz kısmında sarı renkte lekeler görülebilir
  • Ter ve nefes çok ağır kokabilir
  • Baş ağrısı ve baş bölgesinde ağırlık hissi yaşanabilir
  • Hazımsızlık ve iştahsızlık oluşabilir
  • Uyku bozukluğu, bunalım hali
  • Damarlar üzerinde yağ birikintisi
  • Kanda oksijen seviyesinin azalması
  • Dalak ve karaciğer büyümesi
  • Ağızda acı tat
  • Stres
  • Görme güçlüğü
  • Yorgunluk hissi
  • Sol kol ve kalpte oluşan zamansız ağrılar olarak sıralanabilir.

Kolesterol Nedenleri

Sağlıksız ve dengesiz beslenme kolesterole neden olan en önemli etkendir. Doymuş yağ oranı yüksek gıdalar ile beslenmek, aşırı sığır eti tüketmek, yağlı süt ve süt ürünleri tüketmek ve fast-foot tarzı beslenmek kolesterol seviyesini yükselten alışkanlıklar arasındadır. Bütün bunların yanı sıra hareketsizlik de kolesterole yol açan önemli etkenler arasındadır.

Şeker hastalığı, karaciğer ile alakalı hastalıklar ve böbrek hastalıkları yine kolesterol ile yakından ilişkili hastalıklar arasında yer almaktadır. Aile içinde kolesterol sorunu olan bir bireyin varlığı kolesterol hastalığında etkili rol oynayabilir. Son zamanlarda yapılan araştırmalara göre kadınlara oranla erkeklerin kolesterole yakalanma olasılığı daha yüksektir.

Kolesterolün tedavisinde kullanılan birçok ilaç mevcuttur. Fakat kullanılan ilaçlar tek başına kolesterol için etkili olmayabilir. Bu ilaçlara ilaveten etkili bir beslenme programı ve egzersiz programı şarttır. Uzun süre reçeteli ilaç kullanmak, düzenli beslenmek ve egzersiz yapmak kolesterol nedeni ile oluşabilecek damar tıkanıklığı sorununun önüne geçebilir. Kolesterol seviyesini düzenlemek için yağ oranı düşük diyetler etkili olmaktadır. Özellikle sarımsak tarzı kolesterolü düşüren besinlerin tüketimi ile de kolesterol kontrol altına alınabilir.

Yorumlar