İnternette çabuk zayıflama 'tuzağı'

Havaların ısınmasıyla birlikte ‘diyet’ mevsimi de açıldı, internette hızlı kilo vermeyi vaat eden ürünlerin de. Zayıflatıcı olduğu iddia edilen çay ve haplar internet üzerinden kolayca satın alınabiliyor. Her yıl yeni ürünlerin girdiği piyasanın kontrolü ise çok zor.

Google Haberlere Abone ol
İnternette çabuk zayıflama 'tuzağı'

Yaklaşık bir hafta önce İzmir’de 15 yaşındaki N.T kalp krizinden hayatını kaybetti. Daha önce herhangi bir rahatsızlığı olmayan genç kızın, internetten aldığı zayıflama çayını kullandığı ortaya çıktı. Net bir rapor olmamasına karşın N.T’nin ailesi, kızlarının zayıflamak için içtiği çaydan şüphe ediyor.

Son yıllarda buna benzer özellikte olaylar çokça yaşanır oldu. İnternette kontrolsüz bir şekilde boy gösteren ürünler, piyasaya çok ‘hızlı’ girdi. Ürünlerin vaat ettiği de zaten ‘hızlı’ kilo vermek. Sponsorlu reklamların yanı sıra bazı ünlüler de sosyal medya hesaplarından bu tür ürünlerin tanıtımını yapıyor.

Beylata Doğu, kızı Rumeysa’yı neredeyse kaybediyordu. Aslen Batmanlılar, ancak 8 aydır zorunlu olarak Ankara’da yaşıyorlar.16 yaşındaki Rumeysa’nın kalbi geçen 8 ayda 4 kez durdu. Oksijensizlikten dolayı beyinde hasar meydana geldi. Tedavisi Ankara’da sürüyor. Baba Doğu, "durduk yerde gelen" bu durumu, kızının internetten satın aldığı zayıflama ilacına bağlıyor: “Kilo problemi yoktu kızımın. Ayak bileklerinin kalınlığından şikâyet ediyordu. Artık nasıl bir saplantı haline geldiyse onda. Nasıl oldu, biz de anlamadık. Amcasının kızıyla birlikte internetten, bizden habersiz sipariş vermiş. Evin adresini de vermemiş. Kargodan bizzat gidip almışlar. Bizim tepki vereceğimizi tahmin etmiş yani. Rahatsızlandıktan sonra kimliğini almak isterken çantasında bulduk, ilacı. Bir kutuya yakınını gizli gizli kullanmış. İletişimi daha diri tutsaydık, belki de önceden görüp müdahale edebilirdik.”

Rumeysa Doğu, yeni uyandırıldı. Fizik tedavi sürecinde. Geçmişi anımsıyor ama günlük hâfıza kayıpları yaşıyor. Aile, Rumeysa’nın eski sağlığına kavuşmasını bekliyor.

Rumeysa Doğu’nun 100 TL'ye aldığı ilaç, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın toplatma kararına karşın uzunca bir süre daha internette satılmaya devam etti. Baba Doğu, yetkililerin gerektiği kadar işin ciddiyetinin farkında olmadığı görüşünde.

UZMANLARDAN UYARILAR

El Cezire'nin haberine göre Beslenme ve Diyet uzmanı Dr. Sema Gübür’ün deneyimlerinden yola çıkarak yaptığı tespit çok net. Baharın gelmesiyle birlikte kilo verme telaşı başladı; hedef, hızlı kilo vermek. Bu nedenle "Hangi ürün, hangi şok diyet, hangi uygulama hızlı kilo verdirir?" gibi sorular pek çok kişinin aklında. Ürünlerin pazarlandığı, hedef kitleyi takibe aldığı yer de internet.

"Ünlülerin kullanması insanlardaki güven algısını artırıyor ve bu zayıflama ilaç-çaylara talebi artırıyor." diyen Güldür şöyle konuştu: "Her yıl yeni bir ürün çıkıyor ve adı ‘mucize’. ‘Şu kadar hafta da bu kadar hızlı kilo kaybı garanti’ Sonucu düşünen yok. Burada bu sözü söylemek istiyorum: Acele giden, ecele gider. En tehlikeli yer internet, sosyal medya. İnternetten sipariş veriliyor, son zamanlarda en çok rastladığım şey ünlü kişiler üzerinden reklam-pazarlama yapılması. İnsanlarda, 'bu ünlü de kullanmış ve zayıflamış' algısını artırıyor. Bu, zayıflama ilaç ve çaylara talebi artırıyor. Denetimler çok artmalı. Her yıl yeni bir ürün çıkıyor ve her yıl birileri ölüyor. Medyaya yansırsa önlem alınıyor maalesef. Zayıflama içerikli çaylar, ilaçlar, ürünler sosyal medyadan tavsiye edilmemeli. 'Bu ürünü şu ünlü kullanmış, sayfasında paylaşmış...' Tehlikenin boyutunu düşünebiliyor musunuz? Rant ve para uğruna insan hayatı bu kadar ucuz.”

51 FİRMAYA AİT ÜRÜN YASAKLANDI

Piyasada bakanlık onaylı 437 takviye edici gıda var. Düzenleme kapsamında içerisine ilaç etkin maddesi tespit edilen ve takviye edici gıda olarak satılan 51 firmaya ait 103 parti ürün yasaklandı. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'na, internetten satışları yapılan ürünlerin takibinin nasıl yapıldığı, ölüm iddialarına rağmen neden bunun önüne geçilemediğini sorduk. Bakanlığın yazılı cevabı ise daha çok tükeciticiye uyarı niteliğinde:

“İnternet ve uzaktan satış yöntemi ile kargo, kurye, tele sipariş vb. yollarla doğrudan tüketiciye sunulan ürünler, denetim ve kontrollerin etkinliği açısından oldukça zorlanılan riskli alanlardır. Tüketicilerin uzaktan satış yöntemiyle satışta bulunan firmalar ve ürünlerine yönelik olarak daha hassas ve seçici davranmaları, bildikleri, tanıdıkları ve ürünleri aynı zamanda piyasada da bulunan firmaları tercih etmeleri; güvenilir gıda arzının sağlanması açısından büyük önem taşımaktadır.”

Yorumlar