Gebelikte Kalp Çarpıntısı

Gebelikte kalp çarpıntısı, hamilelikte aratan kan hacminden kaynaklanmaktadır. Bütün insanları etkileyebilen bu durum, gebe kadınlarda diğer kadınlara göre % 50 oranında daha fazla görülür.

Google Haberlere Abone ol
Gebelikte Kalp Çarpıntısı

Gebelikte kalp çarpıntısı, hamilelikte aratan kan hacminden kaynaklanmaktadır. Bütün insanları etkileyebilen bu durum, gebe kadınlarda diğer kadınlara göre % 50 oranında daha fazla görülür. Gebelikte kan oranının artması bebek ve anne için oldukça önemlidir. Kan oranının artması kalbin daha fazla çalışmasına sebep olur. Bu esnada kalp çarpıntıları görülebilir. Kalbin göğüs kafesinden çıkacakmış gibi çarpması, paniklemeye ve nefeste zorlanmaya neden olur. Herkeste olabilecek olan bu durum, kan yoğunluğunda artış olduğu, progesteron hormonun yükseldiği ve doğum stresinin olduğu gebelik döneminde yaşanması normal bir durumdur. Ancak hassas bir dönem yaşayan anne adaylarında kaygıya sebep olabilir. Gebe kadınlarda kan hacmi, gebe olmayanlara göre % 50 daha fazladır. Bu fazla kan bebeğin gelişmesi ve anne adayının yaşamı için gereklidir. Hamilelik döneminde yaşanan kalp çarpıntıları, doktorlar tarafından normal bir durum olarak karşılanır. Ancak çok sık olan çarpıntıların, kalp hastalığı açısından incelenmesi tavsiye edilir.

Gebelerde kalp çarpıntısı neden olur?

Hamile olan kadınlar bedensel ve ruhsal değişimler yaşarlar. Bu dönemde fazla miktarda çay, kahve tüketmek, halsizlik yaşamak gebelerin strese girmesine neden olur. Bu durum kalp çarpıntılarının oluşmasını sağlar. Gebe kadınlar merdiven çıktığında, hafif hareketlerde bile kendilerini yorulmuş hissederler. Bu sırada nefes almakta zorlanırlar. Bunun sebebi büyüyen rahmin, karın boşluğunu yukarıya itmesindendir. Bunun sonucunda oluşan basınç, kalp çarpıntısına sebep olur. Bu gibi hallerde sırt üstü yatılarak, dinlenmeli ve derin nefes almalısınız. Kalp çarpıntısının bir diğer nedeni kansızlık çekilmesidir. Hamilelerde kansızlık oldukça önemli bir unsurdur. Bunların dışında stres, kafeinli içecekler, nikotin, hormon değişimleri, bazı öksürük ilaçları, uyku ilaçları, astım ve alerji ilaçları kalp çarpıntıların sebepleri arasında yer alır.  

Gebelerde kalp çarpıntısını önlemek için ne yapılabilir?

  • Aşırı tuz tüketimine dikkat edilmelidir.
  • Yorucu işlerden kendini sakınmak gerekir.
  • Hamilelik başında bedensel değişimler için doktordan destek alınmalıdır.
  • Kansızlığa karşı demir ilaçları kullanılmalı ya da demir içeren besinler tüketilmelidir.
  • Gebe kadınların kilo kontrolü sağlanmalıdır.
  • Psikolojik olarak üzülmemek için, sorunlardan kaçınılmalıdır.

Gebelerde kalp çarpıntısı bilinç kaybı, bayılma hissi, nefes darlığı, aşırı terleme gibi belirtiler veriyorsa, acil olarak doktora gidilmelidir. Gebeler kalp hastasıysa, bu konu daha fazla önemsenmeli ve sürekli olarak takibi yapılmalıdır. Mümkünse hamilelikten önce gereken tedbirler alınmalıdır.

Yorumlar