Gebelikte Burun Kanaması

Gebelikte burun kanaması genelde çok nadir karşılaşılan bir durumdur ve altında yatan her hangi bir hastalığın olup olmadığı araştırılmalıdır.

Google Haberlere Abone ol
Gebelikte Burun Kanaması

Gebelikte burun kanaması genelde çok nadir karşılaşılan bir durumdur ve altında yatan her hangi bir hastalığın olup olmadığı araştırılmalıdır. Anne adayının hiç bir şey yokken aniden burnundan kan gelmesi ve burunun durmadan kanıyor olması genelde gebelik süreci ile alakalı görülmemektedir. Bu kanamalar bir kaç damla olabileceği gibi avuç içini dolduracak yoğunlukta da gelebilir. Bazı gebe bayanlar burun kanamaları ile ara, ara karşılaşırken bazıları ise her gün mutlaka bu durum ile karşı kaşıya gelebilmektedir. Tekrarlayan burun kanamaları gebelik döneminde her anne adayında görülmeyebilir. Ancak burnun kanaması bebeğe ve anneye her hangi bir zarar vermez. Can sıkıcı olan bu durum çoğu zaman zararsız görülürken durdurulamaması halinde de ciddiyetini koruyabilir. 


Gebelik Sürecinde Neden Burun Kanar?Gebelik sürecinde burun kanamasının altında yatan en önemli ekten damarlar da bulunan kan miktarının artışıdır. Normal papülasyona göre anne adayların da burun kanması gibi durumlar ile sık, sık olmasa da karşılaşmak mümkün. Vücutta artış gösteren kan miktarı burun içerisinde bulunan ince damarlar da basınç artışı yapıyor ve doğal olarak da kanamaya yol açıyor. Zaman içerisinde kan miktarının artış sağlaması durumuna engel olamayan burun mukozasının içerisinde yer alan yüzeysel kan, gelen şiddetli akıma karşı koyamıyor ve kanamaya neden oluyor. Genelde şiddetli sümkürme ve burnun kuru kalması durumunda temizliğinin sağlanması, kanaya yol açan etkenler arasındadır. Burun kanamasının bir diğer nedeni de engellemeyen şiddetli hapşırmadır.  Gebelikte Burun Kanaması Olduğu Dönmelerde Neler Yapılmalıdır?
  • Gebelik sürecinde burun kanaması olduğu zamanlarda, uzanmak kanamanın içeriye akmasına ve şiddetlenmesine yol açabilir. Böyle durumlarda burnun üzerine kuvvetlice baskı yapmak daha doğru olacaktır
  • Burnun yüzeysel kısmına buz terapisi yapılabilir. Kanamanın olduğu zamanlar da gebe bayan burnun üzerine buz torbası koymalı ve 1 dakika kadar beklemelidir. Bu yöntem damarların büzüşmesine ve kanamanın durmasına yardımcı olabilir
  • Kanamanın olduğu zamanlarda uzanmaktan kaçının. Bu kanı yutmanıza ve kusmanıza yol açabilir
  • Kanamanın durdurulmasının ardından 10 saat kadar sümkürmemeye dikkat edin. Aksi halde tekrar kanama başlayabilir
  • Özellikle gece yatarken havanın nemli olmasını sağlayın ve kurumasını önleyin. Bunu buhar makinesi ile sağlayabilirsiniz.
  • Sıvı alımına dikkat edin ve bol su tüketin
  • Doktorunuzdan C vitamini takviyesi isteyin. Damarların iç yapısını kuvvetlendirecektir ve kanamayı engelleyecektir.

Yorumlar