Endometrial Polip

Endometrial polip, rahim içi tabakasında bulunan doku nedeni ile oluşan ve selim tümörler olarak kabul edilen et parçalarıdır.

Google Haberlere Abone ol
Endometrial Polip

Endometrial polip, rahim içi tabakasında bulunan doku nedeni ile oluşan ve selim tümörler olarak kabul edilen et parçalarıdır. Rahim içinde bulunan tabakanın bazı kısımları anormal şekilde büyüyerek rahim boşluğuna doğru ilerler ve poliplerin ortaya çıkmasına neden olur. İlerleyen kısım endometrium ile ilişkisini kaybetmez. Oluşan bağlantı şayet çok ince yapıda ise bu bağlantı ''saplı polip'' olarak tanımlanır. Bazı vakalarda ise polip ve endometrium arasındaki bağ büyük bir bölüme yayılır ve geniş tabanlı polipler oluşur. Saplı polipler ilerleyen zamanlarda rahim ağzından dışarı doğru ulaşabilir. Endometrial polip  sadece bir tane ve birkaç santimetre uzunluğunda olabileceği gibi bazen daha fazla oluşum gösterebilir. Tıpta polip olarak adlandırılan olgu halk arasında et beni olarak tanımlanabilmektedir. Endometrial poliplere benzer, ancak rahim içinde değil de rahim ağzında oluşum gösteren poliplere ''servikal polip'' adı verilir.

Endometrial polipler rahim içinde konumlandığından vajinal muayene sırasında ya da dışarıdan spekulum ile görülemez. Çok nadir de olsa bazı vakalarda eğer polip rahim ağzına kadar sarkmışsa muayene ve spekulum ile görülebilir. Polipler özellikle ultarasonorafi ve sulu ultrason ile şüphelenen alanların takip edilmesi sonucu tespit edilebilir. Ancak endometrial poliplerde tanının kesinlik kazanması için histeroskopi ya da polipin kürtaj yöntemi ile alındıktan sonra patolojik incelenmesi şarttır. Endometrial polipler, çoğu zaman herhangi bir şikayete yol açmaz ve tesadüfen herhangi bir hastalık için uygulanan testler ve ultrason anında fark edilebilir.

Endometrial Polip Belirtileri:

Polipler bazı durumlarda herhangi bir belirtiye neden olmayacağı gibi, bazen aşağıdaki belirtiler açığa çıkabilir;

  • Aşırı adet kanamaları
  • Adet düzensizliği, sık adet kanaması, farklı aralıklarda oluşan adet kanamaları, her kanama miktarının geçen aydan değişik olması
  • Adet dönemi arasında kanamaların görülmesi
  • Kısırlık
  • Menopoz döneminden sonra adet kanaması

Endometrial Polip Neden Oluşur?

Endometrial poliplerin neden dolayı oluştuğu kesin olarak bilinmemektedir. Ancak oluşumda vücuttaki hormonların etkisi büyüktür. Endometrial polipler östrojen hormonuna karşı oldukça duyarlı oluşumlardır. Endometrial polip,

  • Yüksek tansiyon sorunu olanlarda
  • Aşırı kilolu olanlarda
  • Rahim ağzında polip bulunanlarda
  • Tamoksifen isimli ilaç kullanan kişilerde görülme olasılığı daha çoktur.

Endometrial Polip Nedeniyle Oluşabilecek Komplikasyonlar Nelerdir?

Endometrial poliplerin aslında kısırlığa neden olup olmadıkları tam olarak bilinmemektedir. Fakat kısırlık sorunu yaşayan ve endometrial polip bulunan kadınlarda, poliplerin çıkarılması ile gebe kalma şansının artırdığı düşünülmektedir. Ayrıca endometrial polipler gebe kalabilen kadınlarda düşük ihtimalini artırabileceğinden dolayı mutlaka alınması uygun olur.

Endometrial Polip Tedavisi:

İlaç Tedavisi: Doktorun gerekli araştırmalar sonucu reçete edeceği ilaçlar poliplerin ufalmasına ve oluşan şikayetlerin azalmasına yardımcı olur. Ancak ilaç tedavisi sonlandığında ufalan polipler ve şikayetler tekrar ortaya çıkabilir.

Rahmin Alınması (histerektomi): Rahimden alınabilecek poliplerde patolojik inceleme sonrası kanser hücresine rastlanırsa rahmin alınma olasılığı ortaya çıkabilir.

Cerrahi: Histeroskopi olarak tanımlanan alet rahmin içine yerleştirilerek cerrahi işlem gerçekleştirilir ve oluşmuş poliplerin çoğunluğu bu alet sayesinde çıkarılabilir.

Yakın Takip: Ufak ve herhangi bir şikayete yol açmayan endometrial polipler zamanla kendiliğinden yok olabilir.

Yorumlar