Dünyanın en mutlu çalışanları bu ülkede

İsveç geçen yıl başlattığı günde 6 saat uygulaması ile dünyaya örnek oluyor.

Google Haberlere Abone ol
Dünyanın en mutlu çalışanları bu ülkede
Dünya genelinde yapılan pek çok araştırma 50 saatin üzerindeki çalışma saatlerinin insan sağlığı açısından riskli olduğunu ortaya koyuyor. 600,000 kişi genelinde yapılan bir araştırma gösterdi ki; ortalama 55 saat çalışanların, 35 ila 40 saat çalışanlara göre; kriz geçirme riski yüzde 33 daha fazla. Araştırma sonuçlarını inceleyen İsveç hükümeti de bunun üzerine, mesai saatlerinde düzenlemeye giderek çalışma saatlerini günlük 6 saate indirmişti. Geçen bir yıl içinde çalışanların mutluluğu ve hayat kalitesi hükümetin ne kadar doğru bir karar verdiğini ortaya koyuyor.

Stockholm kuruluşlu Filimundus şirketi CEO'su Linus Feldt, geçtiğimiz yıl 6 saat mesaisine geçen şirketlerden olmuştu ve Feldt, eski sistemlerini hiç mi hiç özlemediklerini söyledi.Feldt," Tüm çalışanlar özel hayatları olan, aileleriyle vakit geçirmek, kendine kaliteli zaman ayırmak isteyen insanlar. Bu yüzden iş hayatıyla özel hayatı doğru dengelemek lazım." dedi.

İşe erken başlamak da vücudu yoruyor

Çalışma saatleri ile birebir ilgili bir diğer konu ise, işe başama saatleri. Normal standartlarda 09.00 olan başlama saatlerini de, çalışanlar için erken olduğu görüşü hakim. Oxford Üniversitesi Uyku ve Nörolojik Bilimler Enstitüsü Uzmanı Paul Kelley, toplumun uykusuzluk ve az uyuma gibi sorunlardan muzdarip olduğunu ve sabah 09.00 akşam 17.00 sistemin vücut biyolojik saatine uymadığını söyledi.

"Çalışanlar, sabah 10.00'da işe başlamalılar. Herkes uykusuzluktan muzdarip ve 24 saatlik dilimi değiştiremeyeceğmize göre bu saatlerde değişikliklere gitmeliyiz."

Umuyoruz ki; dünyanın geri kalanı da en kısa zamanda İsveç normlarına geçer. Yoksa oraya taşınmamız an meselesi.

Yorumlar