Doğum Kontrol Hapı Nasıl Kullanılır

Doğum kontrol hapı nasıl kullanılır sorusunu bir çok kadın merak etmektedir. Bilindiği gibi bu haplar östrojen ve progesteron içeren hormon ilaçlarıdır.

Google Haberlere Abone ol
Doğum Kontrol Hapı Nasıl Kullanılır

Doğum kontrol hapı nasıl kullanılır sorusunu bir çok kadın merak etmektedir. Bilindiği gibi bu haplar östrojen ve progesteron içeren hormon ilaçlarıdır. Hamileliği yüksek oranda engellediği ve yan etkileri de az olan doğum kontrol yöntemi olduğu için tercih edilmektedir. Haplar kadında yumurtlamayı engelleyerek sperm tarafından döllenmesini engellemektedir. Çocuk sahibi olmak istemeyen kadınların yanı sıra adet düzensizliği olan ve ağrılı adet dönemleri bulunan kadınların tercih etmesi gereken bir yöntemdir. İlk kullanıldığı zamanlarda lekelenme tarzında kanamalara sebep olursa, hapı içmeyi bırakmamanız gerekir. 1-2 ay içerisinde her şey normale dönecektir.Doğru olarak kullanıldığı sürece hamilelikten %100 oranında korunma sağlayan bu yöntemi dilerseniz nasıl kullanacağınızı sizlere aktaralım.

Doğum kontrol hapı nasıl kullanılır?

Hapı ilk kez kullanmaya başlayabilmek için, adetin başlaması gerekir. Adetinizin ilk günü hangi güne denk geliyorsa, hap üzerindeki o günden başlayarak,  hapınızı kullanmaya başlamalısınız. Her gün içeceğiniz hapları, mümkünse aynı saatlerde içmelisiniz. Hapların içerisinde toplam 21 günlük alınacak hap vardır. İlk kutuyu bitirdikten sonraki birkaç günde adet kanamanız başlayacaktır. İkinci kutu hapı, son aldığınız tabletten 7 gün sonra almalısınız. Burada adetin başlaması veya hangi gün başladığı önemli değildir. Her kutu içerisinde toplam 21 adet hap vardır. Kutu bittikten sonra, 7 gün sonra ikinci kutuyu içmeye başlamalısınız. Hapları kullanmayı bırakmak istediğinizde yaklaşık olarak 4-6 hafta içerisinde yumurtlama olan adetleriniz başlayacaktır.  

Doğum kontrol hapını içmeyi unuttuğunuzda ne yapmalısınız?

Hapları almayı unutursanız, bunu fark ettiğiniz ilk yirmi dört saat içerisinde unuttuğunuz hapı almanız gereken saatte almalısınız. Unuttuğunuz hap miktarı iki gün üst üste olursa, doğum kontrol haplarının koruyuculuğuna güvenmemelisiniz. Bu durumda yapmanız gereken destekleyici korunma yöntemlerini kullanmanız gerekir. Kısaca unutulan hap bir tane ise, ertesi gün iki adet birden içebilirsiniz. Üst üste iki adet unuttuysanız, hapların koruyuculuğuna güvenmemelisiniz.

Yorumlar