Çölyak hastalığı yıllarca farkedilemeyebiliyor.

Çölyak hastalığı artık günümüzde en çok görülen kronik rahatsızlıklardan biridir. Klinik olarak bulguların bu kadar çeşitlilik göstermesi, toplumsal özellikler ile hastalığın başlama yaşı ve hasta mukoza alanının genişliği önemli rol oynamaktadır.

Google Haberlere Abone ol
Çölyak hastalığı yıllarca farkedilemeyebiliyor.

Hastalık bazı kişilerde senelerce belirti göstermeyebilir ya da çok hafif bir belirti verir. Bazı insanlarda ishal halsizlik olarak belirti gösterirken bazı insanlarda ise depresyon ve davranış bozukluğu olarak etkisini gösterir. Kişi çölyak hastalığına yakalandığının yıllarca farkına varmayabilir. Özellikle çocuk yaşta bu hastalığa yakalanan kişilerde belirtileri olarak iştahsızlık, kusma, vücut gelişiminde gerileme, huzursuzluk, karında şişlik, enfeksiyonlarda artma…

 

Daha geniş kapsamda belirtileri ise,

 

  • Saçlar da dökülme,

 

  • Ani kramplar ve kasların güçsüzleşmesi,

 

  • Bacaklarda karıncalanma ve güçsüzlük,

 

  • Bebeklikten itibaren gelişimde bozukluk,

 

  • Eklem ağrıları,

 

  • Deri üzerindeki rengin açılması 

 

Çölyak hastası olan kişi neleri yiyebilir neleri yiyemez

 

Hastalığın en kötü yanlarından biride kişinin sevdiği yiyeceklerden uzak kalmak zorunda olmasıdır. Çölyak hastası olan kişiler Çavdar, buğday, arpa ve makarna gibi yiyecekleri asla tüketemezler. Ancak soya unundan yapılan yiyecekler , mısır , patates, pirinç gibi ürünler rahatlıkla tüketilebilir. Ayrıca et ürünleri, sebze, meyve ve yumurta gibi gıdalar da yenebilir. 

 

Yorumlar