Çocuklar cinsel istismardan nasıl korunur?

SAMSUN'da Psikolog Enise Öziç, çocuklara cinsel istismardan korunmanın yollarının anne ve baba tarafından öğretilmesi gerektiğini söyledi.

Google Haberlere Abone ol
Çocuklar cinsel istismardan nasıl korunur?


   SAMSUN'da Psikolog Enise Öziç, çocukların cinsel istismardan korunması için: "Özellikle özel noktalar konusunda 'ben anneyim birşey olmaz, ben babayım bişey olmaz' demeyin. Anne ve babası dahil o bölgelere kimsenin dokunamayacağını çocuklarınıza öğretmeniz gerekiyor" dedi.
   Psikolog Öziç, çocukların cinsel istismardan korumasıyla ilgili olarak mahrem bölgelerinin vücut bölgelerine başka kişilerin dokunmasının tehlikeli olduğunu çocuklara söylenmesi gerektiğini ifade etti. "Bu mahrem bölgeleri göğüs, iki bacağının arası ve poposu olarak öğretin. Hayır demeyi öğretin, anne ve baba dahil kimsenin ona istemeyeceği bir şeyi yaptıramayacağını çocuklarınız bilsin. Özellikle özel noktalar konusunda 'ben anneyim birşey olmaz, ben babayım bişey olmaz' demeyin. Sadece banyo, hastalık gibi istisnai zamanlarda dokunulabileceklerini bilsinler. Doktorların da ancak hasta olduğu zamanlarda dokunabileceğini fakat sadece yanlarında anne ve babası varken bunu yapabileceğini söyleyin. Aksi halde onun da dokunamayacağını çocuklarımıza öğretmeliyiz" dedi.

   "Çocuklar cinsel bölgelerine dokunulunca kaçmaları gerektiğini bilsinler"

   Psikolog Enise Öziç, insanların birbirlerine sarılarak sevgilerini gösterdiğini çocuklara anlatılması gerektiğini dile getirerek, "Bunun normal olduğunu bilsinler, sarılmak güzeldir sevgi alışverişini sağlar ve sevgiyi dile getirmenin bir yoludur. Ancak özel noktalarına herhangi birisi dokunmak isterse oradan kaçmasını, bağırmasını ve en yakın nerede güvendiği bir kişi varsa onun yanına gidip anlatmasını, ardından da kendilerine anlatması gerektiğini öğretin. Örneğin okuldaysa güvendiği öğretmenine, parktaysa oraya birlikte gittiği kişiye, bu nedenle ona güvenebileceği kimseleri sorun veya öğretin" dedi.
  Çocuklar hatalı bir davranış yaptığında onlara kızıp ve hatasından dolayı cezalandırılmaması gerektiğine dikkat çeken Psikolog;
"Aksi halde başına kötü bir şey geldiğinde sizinle paylaşmaya da korkacaktır. Bunun yerine hatalı davranışını yakaladığınızda veya size söylediğinde önce onunla bu davranışı hakkında konuşun, bunun onun için ne anlam ifade ettiğini sorun. Ardından ona davranışının hata olduğunu yumuşak bir şekilde söyleyin ve size bunu söylediği için onu tebrik edin ve ona sarılın. Televizyonda haber izlerken çocuğunuz olumsuz bir haberi duyduğunda ve size sorduğunda onu asla geçiştirmeyin. 'Bir şey yok', 'önemli değil', 'sen boşver' demeyin ya da kötü bir haberle karşılaştığınızda kanalı değiştirmeyin. Bunun yerine ona onun anlayacağı şekilde sadece gerekli olan kısımları anlatarak bu konuda gerektiği kadar bilinçlenmesini sağlayın. Bilinçlenmesini sağlarken ona güvenilebilecek insanların da çok olduğunu da ekleyerek güvendiğiniz insanların isimlerini örneklerle anlatın sadece onların dahi özel bölgelerine dokunamayacağını bildiğinden emin olun."

Yorumlar