Bypass

Bypass, kalp hastalarına tanınan ikinci bir şans olarak bilinir. Kalp krizi riskinin ortadan kaldırılması ve göğüste meydana gelen ağrılara son verilmesi amacıyla yapılmasına karar verilen ameliyat, hastaların yaşam kalitesini de arttırmaya yardımcı olac

Google Haberlere Abone ol
Bypass

Bypass, kalp hastalarına tanınan ikinci bir şans olarak bilinir. Kalp krizi riskinin ortadan kaldırılması ve göğüste meydana gelen ağrılara son verilmesi amacıyla yapılmasına  karar verilen ameliyat, hastaların yaşam kalitesini de arttırmaya yardımcı olacaktır.

Bypass nedir, kimlere uygulanır?

Kalbin görevini yerine getirmesi için, ihtiyacı olan kan koroner arter denilen atardamarlar sayesinde sağlanır. Zaman içerisinde daralan ve tıkanan damarlar, kalbi tam olarak beslemeyerek, görevlerini yerine getiremezler. Bu kişilerde yaşanan göğüs ağrısı ve yaşanabilecek kalp krizi riski ameliyatı zorunlu kılar. Yapılacak ameliyata koroner bypass ameliyatı denmektedir.

Bypass nasıl yapılır, riskleri nelerdir?

Bypass ameliyatı çalışan veya durdurulan kalpte yapılabilir. Çalışan kalple yapılan ameliyatlar, özel durumlar haricinde günümüzde tercih edilmemektedir. Durdurulan kalpte yapılan ameliyatlarda, vücuttaki kan dolaşımı akciğer, kalp pompasıyla sağlanarak, tıkalı damarlara bypass yani köprüleme uygulanır. Bunu yapmak için vücudun başka yerinden genellikle bacak, kol, göğüs atardamarlarından damarlar alınarak  tıkalı bölgeye köprüleme yapılır. Bu parçalar koroner arterdeki  tıkanıkların ötesine kadar köprüleme yapılarak, kalbe kan akışının yeteri yapılmasını sağlayacaktır. 

Bypass yapmak için alınacak damarlar sorun çıkarır mı?

Damarlar aynı işlevlerini yerine getireceği için, yerlerinden alınıp başka yerde kullanıldığında herhangi bir soruna yol açmayacaktır.

Bypass riskli bir ameliyat mıdır?

Bu ameliyatın riski hastanın yaşı, önceden geçirmiş olduğu rahatsızlıklar, kalp kasında güç kaybı oluşup oluşmaması gibi sebeplerle bir arada değerlendirilmelidir. Hastanın solunum, boşaltım diğer sistemlerindeki fonksiyon kayıpları da riskleri arttıracak sebeplerdir. 

Bypass ne zaman yapılmalıdır?

Tıkanan damarların balon, stend gibi yöntemlerle açılmadığı durumlarda ya da daha önce açılan bir damarın tekrar tıkanması durumunda yapılması gereken bir ameliyattır. Ayrıca kalp kapakçıkları ve atardamar hastalıklarında da bu ameliyatın yapılması gerekebilir. 

Bypass sonrası yapılması gerekenler nelerdir?

Hasta ameliyattan yaşam tarzını değiştirmelidir. İlaçlarından, yemek düzenine ve egzersizlerine dikkat etmelidir. Doktorunun vereceği tavsiyeleri yerine getirerek, damarların tekrar tıkanmasını önlemek için çalışmalıdır. Beslenme ve diyet uzmanlarına danışarak, yemek düzenini, gerekiyorsa diyet programını uygulamalıdır. Yaşayabileceği psikolojik sorunlar için, uzmanlardan destek almalıdır. Cinsel alanda yaşanabilecek sorunlar sebebiyle, gereken tedbirler alınmalıdır.

Bypass yapılmasının faydaları nelerdir?

Ameliyat sonrası kalp kasına gelecek kan oranı artacağından, göğüs ağrıları azalacak, yorgunluk hissi ortadan kalkacaktır. Hastanın kullandığı ilaçların sayısı da azalacaktır. Hastanın yaşam kalitesi artarak, ömrünün uzaması mümkün olacaktır.

Yorumlar