Ayak Burkulması

Ayak burkulması, herkesin hayatında bir defa da olsa yaşayabileceği bir sorundur. Çoğunlukla iyileşebilen sorunların başında gelir.

Google Haberlere Abone ol
Ayak Burkulması

Ayak burkulması, herkesin hayatında bir defa da olsa yaşayabileceği bir sorundur. Çoğunlukla iyileşebilen sorunların başında gelir. Rahatsızlık genellikle, ayak bileğinin iç tarafa dönerek, dışta bulunan bağların zedelenmesiyle meydana gelir. Dış kısımdaki şişlikle belirginleşen, ayakta ve topukta meydana gelen morlukla gözlenebilen rahatsızlık, çok ciddi değilse birkaç günde iyileşme gösterir. Ciddi vakalarda tedbir alınması, ciddi sorunların önüne geçecektir.

Ayak burkulması neden olur?

Akut burkulma olarak nitelendirilen, yanlış bir hareketin sonucunda aniden oluşan durumların yanında, sürekli yapılan işler sonucunda bölgede meydana gelen gerilmeler neticesindeki burkulmalar kronik olarak nitelendirilir. Ayak bağlarındaki lifler, elastik bir yapıya sahip olduğu için, aşırı zorlanmalar ve kazalar sonucunda burkulmalar meydana gelir. Bu burkulmalarda bazı liflerin ve küçük damarların kopması sonucunda, eklemlerde ağrı ve morarma meydana gelir. Ayaklar, bütün vücudu taşıdığı ve hareketli olduğu için, sık sık bu durumlara maruz kalmaktadır.

Ayak burkulmasının belirtileri nedir?

Burkulmalarda oluşan hasarlardan sonra iltihaplanma süreci başlamaktadır. Kızarıklık, ağrı, şişme ve ateşle belirti verecek bu süreç, hasarın büyüklüğünü anlamaya yardımcı olacaktır. Hasar alan bölgedeki sinir lifleri, ne kadar büyük hasar gördüyse, ağrının şiddeti de o kadar fazla olacaktır. Hasara uğramış olan dokulardan zehirli maddeler çıkarak, sinirlere zarar verir. Bölgede ki kan akışı hızlanmaya başlayarak, sinir uçlarına baskı yapar. Bunun neticesinde ağrılar hissedilmeye başlanır. Küçük damarların zedelenmesi ve kopması durumunda, bölgede kızarıklıklar oluşacaktır. Damarların yaralı dokuyu iyileştirmek için genişlemesiyle, bölgede şişlikler oluşacaktır. 

Ayak burkulmasının tedavisi nasıl yapılır?

Burkulmaların ciddiyetine göre uygulanacak tedaviler farklılık gösterecektir. Hafif burkulmalarda bölgenin bir süre hareketsiz bırakılarak iyileştirilmesi amaçlanır. Hasar gören bölgeye soğuk uygulamakta faydalı olacaktır. Bu yöntemle bölgede genişlemiş olan damarların daralması hedeflenir. Kan akışı yavaşlatarak, ağrı ve şişliğin önüne geçilir. Sinir uçlarında sıvı birikmesini önlemek için, bölge bandaj yardımıyla sarılır. Basıncı arttırmamak için sıkı bir uygulama yapılmamalıdır. Hasarın büyüklüğüne göre, belli bir zaman alacak olan tedavi süresince yarağa uzanmak faydalı olacaktır. İyileştirmeyi hızlandırmak için yapılacak yumuşak tarzda ki masajın etkileri de önemlidir. Şiddetli burkulmalarda hasar gören bölgenin tedavisi için, cerrahi yöntemleri kullanmak gerekebilir. Bu sebeple hastaneye giderek, durumun ciddiyetini öğrenmek gerekir. Ağrıların hafifletilmesi için ağrı kesici ilaçlar kullanılması, sadece ağrıyı azaltacağından tedaviye yardımcı olmayacaktır. Ağrının azaldığını düşünerek ayak bölgesine yüklenmek, daha önemli sorunlara sebep olacaktır. Dinlenme devam ettiği sürece her geçen gün iyileşmeyi hissedecek olan hasta, bölgeye zarar vermeden küçük hareketlerde bulunabilir. Uzun süre geçmeyen ağrılarda mutlaka doktora başvurulmalıdır. Burkulma neticesinde, eklemlerde çatlamalar, kıkırdak kırıkları, eklemdeki zarın aşırı büyüyerek sıkışması gibi durumlar olabilir. Bu durumda MRG ve röntgen çekilerek değerlendirme yapılmalıdır. Kıkırdak kırıklarında cerrahi yöntemlere başvurulacağı gibi, ilaçlarla da tedavi yoluna gidilebilir. Bu süreç boyunca ayakların üzerine basılmaması gerekir.

Yorumlar