AIDS Nedir

Aids Türkçesi ''Kazanılmış Bağışıklık Yetersizliği Sendromu'' olarak bilinen, cinsel yollarla kişiden kişiye bulaşan ve henüz tıpta tedavisi bulunamayan bir hastalıktır.

Google Haberlere Abone ol
AIDS Nedir

Aids Türkçesi ''Kazanılmış Bağışıklık Yetersizliği Sendromu'' olarak bilinen, cinsel yollarla kişiden kişiye bulaşan ve henüz tıpta tedavisi bulunamayan bir hastalıktır. Aids virüsü vücudumuzu girdiği an hastalığa karşı direnmeye çalışan bağışıklık sistemimizi yok etmeye yarayan bir virüstür. Bu durumda başka rahatsızlıklara karşı bile direnç olmaz, ufacık bir gripte bile kişi çok kolay bir şekilde rahatsızlanabilir. Aids her yaşta görülme ihtimali bulunan ve erkek, kadın ayırt etmeyen bir rahatsızlıktır. Aids ülkemizde en fazla Ankara, İstanbul, İzmir, Antalya ve Bursa gibi turistik bölgelerde görülmektedir. Bunun en önemli nedeni ise buralarda korunmasız ilişkilerin daha fazla yaşanıyor olmasıdır. 


Aids vücuda girer girmez bir belirti görülmez ve hastalık oluşmaz. Çünkü bu virüsün vücuda girdiğini gösteren herhangi bir belirti ya da bulgu yoktur. Aids sadece kan testi sonrasında teşhis edilebilen bir rahatsızlıktır. Rahatsızlığın belirtileri 10 ile 12 yıl arasında kendini göstermektedir. Elbette ki bu kadar uzun süre içerisinde kişinin hastalığı başkalarına bulaştırma ihtimali de çok yüksektir. Aids hastalarının bilmesi gereken tek şey aids hastalığının sonucunun ölüm olduğudur. Aids Etkeni Olan HIV Virüsü HIV virüsü Aids hastalığına neden olan etkendir. Isıya karşı çok hassas olan oldukça küçük bir virüstür. 50 dakikada 10 dakika ısıtıldığında zararsız hale dönüşebilen bu virüs, %50 lik bir alkolde kolayca ölme özelliği taşımaktadır. Bu virüs bağışıklık sistemindeki en önemli hücrelerden T Lenfositleri içine girerek onları etkisiz hale getirmeyi başarabilmektedir. Bu virüs ilk defa 1981 yılında Kuzey Amerika'da görülmüştür ve Fransa'da Pasteur Enstitüsü'nde MORTAGNİER ve arkadaşları tarafından ilk kez keşfedilmiştir.  Aids Nasıl Bulaşır? Aids kişilere 3 yolla bulaşmaktadır:
  • Aids kişinin kadınında aids virüsü bulunan başka bir kişiyle anal, oral ya da normal bir şekilde cinsel ilişki kurması, özellikle de ilişki esnasında korunmama ile HIV adı verilen virüsün sağlıklı kişiye geçmesi ile bulaşmaktadır.
  • HIV virüsü taşıyan hamile anneden, gebelik sürecinde ya da doğum esnasında bebeğe bulaşmaktadır.
  • Aids HIV virüsüne sahip kişilerin kanına temas edilmesiyle ya da organ nakli sırasında bulaşmaktadır. 
Aids'in Belirtileri Aids belirtileri 10-12 yıl sonra kendini göstermektedir. Aids virüsü vücuda girdiğinde kan hücrelerine zarar vermektedir ve zamanla bu hücrelerin yok olmasıyla birlikte vücudun savunma mekanizması çöküş yaşamaktadır. Zamanla aids belirtileri arasında yüksek ateş, iştahsızlık ve kilo kaybı, terleme, lenf bezlerinin büyümeye başlaması, vücudun bazı bölümlerinde görülmeye başlayan yaralar, akciğer rahatsızlıkları, ishal ve öksürük yer almaktadır. Bu belirtilerinin hepsinin bir arada görülmesine gerek yoktur, birkaç belirtinin görülmesi yeterlidir. Bu nedenle belirtiler görülmeye başlanmasıyla birlikte en kısa zamanda tedaviye başlanması gerekir. Aids Tedavisi Aids tedavisi henüz gerçekleştirilemiyor, çünkü tıp gelişmesine rağmen bu hastalığın çaresi bulunamamıştır. Sadece birkaç ilacın birleştirilmesi ile yürütülen tedavi kişinin biraz daha uzun ve rahat yaşamasını sağlamaktadır. Aids virüsünden korunmak amacıyla bir aşı da geliştirilememiştir. Günümüzde aids rahatsızlığından korunmayı sağlayan ilaçlarının fiyatları da çok yüksektir. Kişinin yaşam boyu tedavi görmesini gerektiren bu rahatsızlık çok fazla dikkat gerektirmektedir. Aids'ten Korunma Yolları
  • Özellikle cinsel yolla bulaşan bu hastalığa karşı cinsel ilişki sırasında korunma büyük önem taşımaktadır. Bu rahatsızlık herkese bulaşabilir, bu nedenle mutlaka ilişki esnasında prezervatif kullanılması gerekir. Bu konuda yeterli bilgiyi doktorunuzdan edilebilirsiniz.
  • Aidsten korunma yolları arasında diğer önemli husus ise kan naklidir. Bu durumda sağlık personellerimize büyük iş düşmektedir. Aids testinden geçmeyen kanın başka bir hastaya nakledilmemesi gerekir. Ayrıca hastane çalışanları ve buralarda bulunan aletlerden bulaşma riski yüksek olan aidse kaşı koruyucu önlemlerin alınması gerekmektedir.
  • Aids konusunda bütün ailelerin bilgilendirilmesi de çok önem taşımaktadır. Aids bulaşma yolları, belirtiler, korunma yolları mutlaka ailelere anlatılmalıdır.
  • Özellikle hamilelerin ilişki esnasında mutlaka korunmaları gerekmektedir. Eşlerden birinde aids olması durumunda virüs plasenta aracılığı ile bebeğe bulaşmaktadır. 
  • Aids virüsünü taşıyan kişilere toplum destek olmalıdır. Çünkü bu kişilerin toplum tarafından dışlanması, kişinin rahatsızlığını gizlemesine ve hastalığın başka kişilere de yayılmasına neden olacaktır.
Not: Aids aynı tabaktan yemek yemek ya da aynı yemek aletlerini kullanma sonucu bulaşan bir virüs değildir. HIV virüsü yanaktan öpüşme, ter bulaşması, öksürük ya da sarılma gibi durumlarda bulaşmaz. Ayrıca tıpta bu virüsün böcek ısırması sonucu da bulaşmadığı ispatlanmıştır. Bu virüsü taşıyanların bunları bilmesi de önemlidir.

 

Yorumlar