A Vitamini İçeren Besinler

A vitamini içeren besinler, hayvansal ve bitkisel kaynaklı olabilirler. Bitkisel ürünlerden elde edilen karotenoidler A vitaminine dönüştürülemediğinde, vücudun A vitamini eksikliği meydana gelir.

Google Haberlere Abone ol
A Vitamini İçeren Besinler

A vitamini içeren besinler, hayvansal ve bitkisel kaynaklı olabilirler. Bitkisel ürünlerden elde edilen karotenoidler  A vitaminine dönüştürülemediğinde, vücudun A vitamini eksikliği  meydana gelir. Bu dönüşümün olmaması alkol tüketiminden, sindirim sisteminde meydana gelen olumsuzluklardan ve ilaç kullanımından kaynaklanabilir. A vitaminini düzenli olarak almak, bağışıklık sistemini güçlendirdiği gibi, cilt ve göz sorunlarının giderilmesini sağlar. Sindirim sisteminde gelişen ülser ve vücuttaki enfeksiyonlarda da etkilidir. Bu vitaminin eksikliği gece körlüklerine, deri pullanmalarına, iskelet gelişiminin yetersiz olmasına sebep olabilir. Uzun süren eksikliklerde saç dökülmesi, karaciğer rahatsızlıkları, riskli doğumlar ve anemi rahatsızlığı yaşanmasına sebep olabilir. Bu vitamin yağda çözündüğünden, fazlası yağ dokularında ve hücrelerde birikecektir. Bu sebeple bu vitaminin fazlasını almak zararlı olacaktır. 

A vitamini içeren bitkisel kaynaklı ürünler nelerdir?

Bu vitamin daha çok yeşil ve sarı sebzelerde, sarı meyvelerde bulunur. Kabak, pazı, şalgam, tatlı patates, ıspanak, havuç, bezelye, pırasa, kuşkonmaz, yeşil fasulye, kırmızı biber, domates, maydanoz gibi sebzelerde bol miktarda A vitamini bulunur. Kavun, greyfurt, kayısı gibi meyvelerde de bu vitamin bulunmaktadır.

A vitamini içeren hayvansal kaynaklı ürünler nelerdir?

Bu vitamin süt ürünlerinde, omega 3 bakımından zengin olan balıklarda ve protein açısından zengin et ürünlerinde yeteri kadar bulunur. İnek ve keçi sütü, peynir, yoğurt gibi süt ürünlerinde yeteri kadar A vitamini bulunur. Bunların dışında yumurta, ciğer, somon, sardalya ve tuna balığı, karides ve tavukta bu vitamini barındırır.

Yorumlar