A Vitamini Eksikliği

A Vitamini Eksikliği; Yağda bulunan vitaminler olarak adlandırılan A, D, E, K vitaminleri yağlarla beraber emilir, taşınır ve de atılırlar. Yağların sindirilmesini, emilmesini ve de kullanımını etkileyen bazı faktörler yağda çözülerek eriyen vitaminlerde

Google Haberlere Abone ol
A Vitamini Eksikliği

A Vitamini Eksikliği; Yağda bulunan vitaminler olarak adlandırılan A, D, E, K vitaminleri yağlarla beraber emilir, taşınır ve de atılırlar. Yağların sindirilmesini, emilmesini ve de kullanımını etkileyen bazı faktörler yağda çözülerek eriyen vitaminlerde de oldukça etkilidirler.

Yapılan diyette gerekli yağ oranının yetersiz derecede olması pankreas ve safra sağlılarının yeteri kadar olmamasına bağlı olarak sindirim bozuklukları, bağırsakların olması gereken emilimine mani olan anotomik ve fonksiyonel sorunlar yağda emilerek eriyen vitaminlerin azalarak eksilmesine neden olur.

Yağda eriyerek toplanan vitaminlerin gereğinden fazlası idrarla dışarıya atılmaz ve depolanır. Karaciğer de yağlar için en önemli bir depolanma yeridir ve bu yüzden toksisitesi görülebilir.

A Vitamini Fonksiyonu:

Büyüme: A Vitamininden yoksun olan kişilerde ilk olarak tat alma duyularının gelişmemesi nedeniyle öncelikle iştah kaybı yaşanır. Bu nedenle de kemiklerin gelişmesi yavaşlar ve sinir sisteminin normal olarak büyümesine karşı ayak uyduramaz ve bu durumda sinir sistemi merkezinde hasara neden olarak kemiklerin büyümesi ile merkezi sinir sistemi içindeki uyumsuzluk baş içindeki basıncın çoğalmasını bağlı baş ağrısına sebep olur.

Görme: Özellikle A Vitamini, gözlerde meydana gelen görme bozukluklarına ve gözdeki hücrelerin çoğalmasında ve gelişmesinde etkilidir.

Üreme: üreme için A Vitamini, oldukça önemli ve temel bir vitamindir. Erkeklerde spermin gelişmesini ve oluşumuna yardımcı olur. Kadınlarda ise fetüsün hasar görmesini engeller.

Epitel Hücrelerinin Ciddiliği: A Vitamini içinde bulundurduğu epital dokusunun olağan farklılaşması ile mukus salgılanmasında gereklidir. Bu yüzden sedef ve aknede A Vitamini türevleri etken olarak kullanılır.

  • Kızamıkta A Vitamin yıkımı çoğalmıştır. Destek olarak A Vitamini tedavisi verilmesi hasarı azaltır.
  • Vitamin A eksikliği ayrıca fiziksel büyümede, zeka gelişiminde yavaşlamaya sebep olabilir. Deride kuruluk ve pullanmalar kalçalarda ve omuzlarda ve uzuvların bir kısmında dökülmeler ve kurumalar bulunabilir.

Küçük bebekler de en az günde 500 mcg vitamin A, yetişkinler ve büyük çocuklarda 600-1500 mcg A Vitamin almalıdır. A Vitamini Karaciğer, yumurta sarısı, balık yağı, süt ürünleri, yeşil sebzelerde oldukça fazla bulunur.

Yorumlar