39 Hafta Gebelik

39 hafta gebelikte anne bedeninde yaşayan bebek yaklaşık 3200 gr ve 50 cm uzunluğunda olacaktır.

Google Haberlere Abone ol
39 Hafta Gebelik

39 hafta gebelikte anne bedeninde yaşayan bebek yaklaşık 3200 gr ve 50 cm uzunluğunda olacaktır. Anne karnında geçirdiği her geçen gün, yağ katmanları artıyor ve bebek büyümeye devam ediyordur. Beyin gelişimi hala devam etmekte ve yaşamının ilk 3 yılı bu şekilde gelişmeye devam edecektir. Cilt yapısı artık pembemsi renkten kurtularak daha beyaz bir görünüm kazanmış durumda. Deri değişimi yaşıyor ve vücudunda ki tüyler dökülüyor. Artık bebek doğum için son hazırlıklarını yapıyor. Doğum için baş pozisyonu almış olarak doğum gününü bekliyor. Ancak baş pozisyonu değil de ters bir pozisyon fark edilmiş ise, büyük olasılıkla doğum sezaryen ile gerçekleşecektir.


39 haftalık gebelikte anne; uzun bir gebelik sürecinin ardından anne-baba artık bebekleri adına bütün hazırlıklarını tamamlayarak büyük bir heyacanla doğum günü için bekleyişe geçmiştir. Doğum kaygısı yaşayan anne adayları bu haftalarda yalnız kalmaktan korkabilir. Anne adayında sigara ya da daha farklı zararlı maddelerin kullanımı söz konusu ise doğum için risk oluşturacaktır. Doğumun ardından bebeğin beslenme sürecine geçileceği için bu tür alışkanlıklar tam anlamı ile kesilmeli ve bebeğe odaklanmalıdır.
Hayat Akışı: 39 haftalık gebelik süresini yaşayan anne adayları oldukça karmaşık duygulara sahip olabilir. Özellikle ilk doğumunu gerçekleştirecek olan anneler ne ile karşı karşıya kalacağını tam olarak kestiremeyebilir. Sağlıklı bir doğum ve sağlıklı bir bebek için anne bu dokuz aylık süreci mutlaka sağlıklı bir şekilde geçirmelidir. Diyabet hastalığı, fazla kilo alımı, tansiyon yüksekliği, ödem gibi olasılıklar zor bir doğuma neden olabilecek faktörlerdir. Eğer anne adayında bu tür riskli bir durum tespit edilmiş ise doğum yöntemi için sezaryene başvurulacaktır. 39 haftalık gebelik sürecine kadar anne adayının alması gereken kilo ortalama 13  kilo kadar olacaktır. Fakat bu rakam gebelik dönemi için normal sayılan ve en uygun olan kilo artışıdır. Bazı gebeler 15 kilo ve daha üstü alabilirken, bazı gebeler de 13 kilonun daha altında alabilir. Gebelikte aşırı kilo alımı ile anne adayları nefes darlığı ve uyku bozukluklarına maruz kalabilir.
Fetal Hareketlerde Yavaşlama: 39. gebelik haftasında bebek artık yeni doğan görünümünü almış ve oldukça büyümüştür. Bu nedenle yerleştiği alanda eskisi kadar seri hareketler yapamamaktadır. Bu dönemde hastane ziyaretleri sıklaşarak su kontrolleri yapılmalıdır. Bebeğin anne karnında suyunun azalması ve eskiye nazaran hareketlerinin çok kısıtlanması bebek için risk faktörüdür. Bu faktörleri takip edebilmek için doktor NTS ve ultrason muayene ile bebeği gözetim altında tutmalıdır.  Vajinal Kanama: 39 haftalık gebelikte anne vücudu ve anne karnındaki bebek doğum için tamamen hazırdır. 38 - 42. haftalar arasında gerçekleşecek doğumlar normal olarak kabul görmekte ve ekstra bir sorun olmadığı takdirde normal doğum gerçekleşecektir. Bu hafta iç çamaşırında lekelenme şeklinde görülebilecek kanama doğumun yaklaştığının belirtileri arasındadır. Doğum için bu belirti ile hastaneye gitmek için fazla vakit kaybetmemek gerekir.

Yorumlar